Mitä wicca on?

Uskoisin että joillain lukijoilla herää kysymys pienessä päässään, että mitä wicca on. Koitan nyt parhaani mukaan selventää tätä, jotta jokainen jota asia kiinnostaa, saisi edes pienen käsityksen tästä. :)

Wicca on luonnonuskonto, jonka peruslähtökohtana on luonnon ja elämän kunnioittaminen. Wiccat mieltävät ihmisen osaksi luontoa, eikä nosta ihmistä luonnon yläpuolelle; kaikki elämä on samanarvoista. Jumaluudet nähdään osana luontoa, ei vain kaukaisena käsitteenä.

Wiccan perustajaksi voidaan nimetä Gerald Gardner, joka kehitti wiccan nykyiseen muotoonsa 40-50 luvulla. Hän kokosi tämän uskonnon rekonstruoimalla osan muinaisista eurooppalaisista luonnonpalvontauskomuksista ja liittämällä niihin seremonioita ja muuta materiaalia, mm. vapaamuurarien, kabbalistien, temppeliherrojen, maagikkojen sekä mm. okkultisti Aleister Crowleyn tuotoksia. Gardnerin jälkeen wiccalaisuuteen on kuulunut paljon ihmisiä, jotka ovat tulkinneet kukin wiccaa omalla tavallaan.
Wiccassa ei ole elämää "rajoittavia" ohjeita tai määräyksiä, mutta lähes kaikki wiccat pitävät Redeä "An’ it harm none, do what thou wilt" ohjenuoranaan (Karkea suomennos menisi jotakuinkin näin: kunhan et vahingoita, tee mitä tahdot).
Moni noudattaa myös kolminkertaisuuden lakia. (Koska kaikki liittyy kaikkeen, saat tekosi takaisin kolminkertaisena.) Redessä kolminkertaisuuden laki kuuluu näin: And ever mind the rule of three,what ye send out, comes back to thee. Wiccat korostavat henkilökohtaista vastuuta, eli olet itse vastuussa tekemisistäsi, et voi syyttää muita (et edes korkeampaa voimaa) tekemistäsi virheistä.
Syntymä ja kuolema koetaan osana elämänkiertoa. Syntymä ja kuolema on näkyvästi esillä myös vuodenkierrossa: syksyllä luonto kuolee, vaipuu uneen ja peittyy lumeen ja taas keväällä auringon palattua se herää uuteen loistoonsa. Tällä tapahtumalla onkin iso osa wiccalaisessa vuodenpyörässä, johon kuuluu kahdeksan aurinkopyhää, sapattia, jotka ovat:

Samhain, Halloween 31.10 kuolleiden juhla ja wiccalainen uusi vuosi alkaa tästä. Juhla liittyy talven saapumisen ja Auringon symboliseen kuolemaan. Jumalatar nähdään Viisaana Vanhana naisena.

Yule, talvipäivänseisaus 21-22. 12 Valon paluun juhla. vuoden pisin yö. Jumalatar synnyttää Jumalan ja valo lisääntyy.

Imbolc, 1-2. 2 Ensimmäinen kevään tulon juhla. Juhlan aikaan Jumalatar on toipuu Jumalan synnyttämisestä. Tällöin on puhdistautumisen hetki ja hedelmällisyyden aika on koittanut. Jumalatar nähdään Neitona.

Ostara,kevätpäiväntasaus 19-21.3 toinen kevään tulon juhlan. Jumalatar herää Jumalan kasvavan lämmön ja voiman vaikutuksesta. Luonto alkaa heräilemään.

Beltaine, 1.5 on kolmas kevään tulon ja hedelmällisyyden juhla. Jumalatar ja Jumala yhtyvät ja he viettävät kättenliittäjäisiä, eli häitä. Jumalatar nähdään Äitinä.

Litha, kesäpäiväseisaus 20-22.6 vuoden pisin päivä. Aurinko on voimakkaimmillaan, valo ja luonnon voimat on huipussaan.

Lughnasadh 1.8, elojuhla, ensimmäinen sadonkorjuun juhla. Kiitosjuhla luonnon antimista joita aletaan korjata. Jumala alkaa heiketä, valo alkaa vähitellen vähenemään, uhrijumala.

Mabon, syyspäiväntasaus 22-23-9  toinen sadonkorjuu juhla. Lämpö ja valo alkaa hiipumaan, Jumala valmistautuu luopumaan elämästään.

Kuupyhät, eli Esbatit, ovat täydenkuunjuhlia, jotka on pyhitetty Jumalattarelle.

Wiccojen jumaluudet, Jumala ja Jumalatar, ovat tasa-arvoisia keskenään, kumpikaan ei ole ylempänä toista. Jotkut traditioit tosin keskittyvät vain Jumalattareen ja jättävät Jumalan vähemmälle huomiolle. Jotkut saattavat käyttää jumaluuksista ikivanhoja nimiä, kuten Diana, Selene, Isis. Hecate, Cernunnos, Pan, Osiris,Thoth jne, mutta silti molempia on vain yksi. Heillä on vain useita ilmenemismotoja, heidän eri puoliaan. Jumalatar ja Jumala eivät ole kauakaisia, rankaisevia jumalia, niinkuin joissain "valtavirtauskonnoissa", vaan he ovat läsnä jokapäiväisessä elämässämme, käsinkosketeltavissa. Heidät voi havaita metsässä, vehreällä niityllä, taivallla kuussa, auringossa ja tähdissä, sateessa, ukkosen jylinässä, eläimissä, jopa itsessämme.
Wiccan piirissä Jumalattarella on kolme muotoa: neito, äiti ja vanha nainen. Näitä kuvaavat kasvava, täysi ja vähenevä kuu. Jumala, Metsän Herra, Sarvipäinen Jumala, joka on myöskin villieläinten suojelija, nähdään usein Sarvipäisen Jumalan hahmossa. Pään päällä olevat sarvet symboloivat Hänen yhteyttään villipetojen kanssa. Yhdessä Jumalatar ja Jumala hallitsevat ja kunnioittavat seksuaalisuutta. Seksuaalisuus on osa luontoa ja sellaisenaan hyväksyttävää.

Wiccat eivät usko saatanaan. Hei eivät usko ns. olemassaolevaan kielteiseen voimaan, joka olisi hyvän jumalan vastakohta. Tunnustamme Jumalattaren ja Jumalan pimeän puolen olemassaolon siinä missä valoisenkin. Luontokin koostuu vastakohdista, tämä kaksijakoisuus ilmenee myös itsessämme. Alitajuntamme sisältää ihmisen pimeimmät piirteett siinä misä parhaatkin ominaisuudet.  "Hyvä" ja "paha" on usein sama asia tarkasteltuna eri näkökulmasta. Eikä ole olemassa mitään niin pahaa, etteikö siitä lopulta syntyisi jotain hyvääkin. Tämä sama on todistettavissa jumaluuksien voimien ilmentymisessä: Tuhotulvat rikastuttavat maaperää, joten uudet kasvit kukoistavat. Kuolema saa elävät pitämään elämää entistä suuremmassa arvossa ja suo levon niille, jotka jo ovat poistuneet täsrä elämästä.
Vaikka wiccat korostavat jumalien hyviä puolia, he kääntyvät Jumalattaren ja Jumalan puoleen, kun kipu. kuolema, tuska ja viha ilmenevät heidän elämässään. He tietävät, että tämäkin puoli kuuluu Heihin. Meidän ei tarvitse syyttää paholaista näistä elämän luonnollisista puolista.
Jumalatar ja Jumala ovat osa luontoa, sen ihanuutta siinä missä pimeyttäkin.

Vaikka me kunnioitamme jumaluuksiamme, me emme varsinaisesti palvo tai kumarra heitä, vaan työskentelemme yhdessä heidän kanssaan luodaksemme paremman maailman.4 kommenttia:

 1. Sait mut kiinnostumaan wiccoista, aika mahtavaa :) Hieno blogi!

  VastaaPoista
 2. Hei :) Löysin sattumalta blogisi Googlesta. Todella kiinnostavan oloinen! Olen jo jonkin aikaa ollut kiinnostunut wiccalaisuudesta.
  Katsoin videosi mandalan tekemisestä (sana, joka oli minulle aivan uusi). Mandalasi oli oikein kaunis ja soma, ehkäpä teen itsekin.
  T. Elisa

  VastaaPoista
 3. Hei! Oon lukenu sun blogia jo vähän aikaa ja mua rupes mietityttää muutama asia. Pitääkö/saako wicca keksiä itselleen wicca nimen ja jos wicca aikoo harjoittaa uskontoa yksin pitääkö hänen silti tehdä jokin rituaali millä hän "liittyy" uskontoon tai jotain? Oon aika huono esittämään kysymyksiä helposti ymmärrettävässä muodossa mut toivottavasti sain jotenkin esitettyä nämä muutama kysymystä;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon aika monessa kohtaa maininnut, että wiccassa ei "pidä" tai "täydy" tehdä mitään. :)
   Eli noitanimen ottaminen ei missään nimessä ole pakollista, mutta jotkut tekevät näin ja tiedän muutamia, joilla ei ole ollut aikomustakaan ottaa itselleen moista, mutta sellainen on heille annettu. :)
   Mitä vihkimykseen tulee, niin tietenkään sekään ei ole pakollinen, monet vain kokevat, että jossain vaiheessa omistautumisen teko on hyödyllinen. :)

   Poista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)