sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Pohdintaa Redestä

Wiccan Rede, niin sanottu ohje, kuuluu lyhykäisyydessään "tee mitä tahdot, kunhan et vahingoita". 
"Kunhan et vahingoita" - tarkoitetaanko sillä itsensä vai muiden vahingoittamista? Vai eläinten ja kasvien? Vaiko pelkästään vahingoittamista magian avulla?
Etenkin tuolla Elävä Kirjasto -tapahtumassa multa kysyttiin, että mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Rakastanko kaikkia, enkä koskaan tee mitään, mikä luokitellaan ns. pahaksi tai ikäväksi? Olen varma, että on mahdotonta elää elämänsä niin, ettei silloin tällöin loukkaisi tai satuttaisi valinnoillaan jotakuta - tai itseään. En sano, että näin toimitaan tahallisesti, päämääränään toisen satuttaminen, mutta joskus tekemäsi valinnat eivät miellytä muita. Valinnoilla tarkoitan esimerkiksi muuttamista kauas lähimmäisistäsi, joka saa lähimmäisesi surulliseksi. Jos haluatkin miellyttää lähimmäisiäsi etkä muutakkaan, satutat itseäsi, kun muutat omia suunnitelmiasi miellyttääksesi muita. Tai saatat hakea samaa työpaikkaa ystäväsi kanssa - jätätkö hakematta paikkaa, jotta et loukkaisi ystävääsi ja olet siten itse onneton? Joku hyökkää kimppuusi, käännätkö toisenkin posken vai puolustatko itseäsi. Niin tai näin, jotakuta loukataan. On naiivia ajatella, että pystyy elämään elämänsä niin, ettei koskaan vahingoita ketään. Naiivia on myös elää elämäänsä niin, että pyrit elämään muiden ehdoilla, välittämättä siitä, mitä sinä itse tahdot.

Monet saattavat pitää wiccoja "kaikkia rakastavina hihhuleina". En kiellä, etteikö joku tulkitsisi Redeä niin, että hänen tulee rakastaa kaikkia ja kaikkea, mutta todellisuudessa tuo on melko mahdotonta. Voiko joku todellakin hyvällä omallatunnolla väittää, ettei vastaan olisi tullut yhtään ihmistä, josta ei pidä? Itse en koe tekeväni väärin, jos en pidä jostain ihmisestä. On olemassa ihmisiä, joiden arvomaailma sotii niin paljon omaani vastaan, että en yksinkertaisesti voi pitää heistä - ja yritetty on. Se, etten pidä jostakusta, ei tarkoita ettenkö silti tulisi heidän kanssaan toimeen. Tosin, on olemassa muutama sellainen ihminen, joiden kanssa en voinut tulla edes toimeen, pinnani kiristyi nollasta sataan hetkessä kun tällainen henkilö avasi suunsa. Tällaiset ihmiset eivät enää ole osa elämääni. 
Onpa vastaani tullut myös niin raivostuttavan ärsyttäviä koiria, että en ole voinut heistä pitää - vaikka eläinrakas olenkin. Tosin tällaisissa tapauksissa syyttävä sormi on kohdistunut koirien omistajiin, jotka eivät ole osanneet kouluttaa koiraansa. On surullista, että omistajan leväperäisyyden ja auktoriteetin puutteen vuoksi, koira on ollut niin rasittava yksilö, että sen seurassa ei voi olla...

Kehottaako Rede sinua olemaan kasvissyöjä? Ei. Kasvissyönti on jokaisen henkilökohtainen valinta, sillä ei pidemmän päälle ole mitään tekemistä Reden kanssa. Jotkut tosin saattavat tulkita Reden niin, että lihaa ei tule syödä, sillä lihaa syömällä vahingoitat eläintä.  Vaikka ymmärränkin tuon pointin, niin en silti itse lähtisi ruokailutottumuksiani muuttamaan vain koska kuvittelee sen olevan "noidan ohje". Minä syön sillointällöin lihaa, poltan tupakkaa ja juon joskus alkoholia - enkä koe tekeväni väärin. Tupakanpoltto on ainoa tapa, jota välillä jopa häpeän. Tiedän että tupakointi vahingoittaa minua ja luontoa, mutta vielä en ole sitä itseltäni kieltänyt. Tiedän, että kun oikeasti päätän lopettaa, niin pystyn siihen. Vielä minä kuitenkin sallin itselleni tämän paheen.

Magian harjoittaminen on ainoa, jossa pyrin noudattamaan Redeä niin kirjaimellisesti, kun se on kirjoitettu. En harjoita magiaa, joka vahingoittaa, en lue kirouksia tai koeta magian avulla hallita joidenkin tahtoa. En harjoita magiaa toisen puolesta, ilman tämän suostumusta. Toki tässäkin on muutama "porsaanreikä". Esimerkiksi jos joku käyttää magiaa sinua vastaan, kiroaa sinut, niin on ehkä jopa suotavaa, että estät sen - tai kumoat ja estät henkilöä jatkossa vahingoittamasta sinua magian avulla.

Rede ei ole absoluuttinen elämänohje, jota noudattamatta jättäminen tuomitsee sinut ikuiseen kadotukseen. Ikuisella kadotuksella pelottelu kuuluu kristinuskoon, ei wiccaan. Wicca on "vapaa uskonto", jossa ei ole kirjoitettuja sääntöjä, Rede on vain ja ainoastaan ohjenuora, neuvo. Käytä omaa maalaisjärkeäsi Reden tulkitsemisessa. Aivan kuten muunkin lukemasi kohdalla, älä ota kaikkea liian kirjaimellisesti. Kunnioita elämää sen kaikessa muodossa, mutta älä tuhlaa energiaasi pohtimalla teitkö väärin, kun tapoit sen ärsyttävästi inisevän hyttysen makuuhuoneessasi...


8 kommenttia:

 1. Todella hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! Vaikken wicca olekaan niin olen silti kanssasi aivan samaa mieltä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Tästä aiheesta voisin papattaa vaikka kuinka, mutta tuntuu että teksti alkoi olla jo liian hapuilevaa, niin oli parempi lopettaa ;)

   Poista
 2. Sinulle on haaste, jos haluat voit poimia sen blogistani ★

  VastaaPoista
 3. Esko Jalkasen (rauha hänen sielulleen) kirja: Uusi ajatus löytyy luonnosta I-IV käsittelee sitä, että eletään täällä kaikki yhessä ja luonto on täällä kaikki. Jalkanen oli kaukoparantaja ja veretpysäyttäjä. Jalkasen opeilla muakin on parannettu ja hyvin on onnistuttu. Kaiken ytimenä on korkeampi voima jota kristinuskossa nimitetään Jumalaksi. Luonnolta saat terveyden, voimat ja kaiken mita tarvitset. Älä vahingoita tarkoittaa myös itseä, mutta jos luonnosta tarttet ruokaa eläimestä tai puuta lämmitykseen, niin saat ottaa kunhan pyydät anteeksi siltä jonka/minkä otat etkä ole ahne. Luonnonvoimia käyttäessäsi et saa hyötyä siitä korvauksen muodossa.

  Luonnosta löytyy apu kaikkeen. Täytyy vaan tietää mitä mihinkin käytetään ja milloin ja nää tiedot löytyy Jalkasen kirjoista. Oppiminen kestää vuosia. Itte oon opiskellu vuoden enkä ole kuin hipassut pintaa.

  Mielestäni korkeampi meitä ohjaa. Olen niitä harvoja onnekkaita jotka on saaneet tuntea Hänen kosketuksen ja olen myös päässyt käymään rajan toisella puolella kahdesti. Ensimmäisest kerrotaan Hyvä sanoma lehessä (en kuulu ko. seurakuntaan joka lehteä julkasee), rajan tuonpuoleisita en saa kertoa. Kuitenkin yks tärkeimmistä tiedoista on se, että ei tarvitse pelätä.

  Tää ny vaa yhen tarinan lukemisen jälkee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Täytynee tutustua kyseiseen kirjaan, vaikkakin en usko että siinä hirveästi on uutta asiaa, mitä noista minun jo olemassaolevista kirjoistani en löytäisi. :)

   Poista
 4. Niin, tärkeintä olis elää suht sopusoinnissa. :)

  VastaaPoista
 5. Hyvä pohdinta itse omat rakaat mottoni ovat tällä alueella:
  Kaikella on tarkoitus.. Mitään ei tapahdu ilman merkitystä..Merkityksen ymmärtäminen voi kestää joskus vuosia.... Ei elämää ilman vaikeuksia.. Kaikkea ei voi välttää mutta voi yrittää minimoimaan "vahingot"(minä)

  henkilökohtaisen yhteyden löytäminen luontoon/luontoonsa ja osana suurenpaa kokonaisuutta..(kirjasta anam cara)

  Luonnon kunnioitus ja tuntemus, universaali, kokonaisvaltainen näkemys ovat avain ihmisen tasapainoiseen elämään ja viime kädessä terveyteen, niin psyykkiseen kuin fyysiseen.(lainaus eräältä henkilöltä)

  En tiennyt mihin hyppäsin, mutta se hyppy veikin minut elämän pyörteisiin etsimään yksinäisyyteni kautta minuuteen ja opettaen elämän primitiivisyyden ja alkukantaisuuden...jotta opin kunnioittamaan historian juuriani ja ymmärrän veriperintöni...(minä)

  Surprise your life before it surprise you
  ~Joutsensoturi~

  Yhtä oikeaa totuutta ei mihinkään ole siitä tarvii löytää se oma kultainen keski tie. Se mikä tuntuu oikealta. Itse elän todella luonnon kanssa symbioosissa metsässä niin pitkään kun pystyn mutta talven vietän "betoniterrarriossa"(kerrostalo) kituen ainakin vielä..en kavahda syödä lihaa se on osa primitiivisyyttämme mutta sitä pitää osata kunnioitta kuten kaikkea muutankin mitä luonto tarjoaa.. Mikään ei ole hienonpaa kuin se että saat syödä itse pyytämääsi kalaa, lähdevettä, marjoja yrttejä yms. jotka sinulle tarjotaan ylhäältä. Saat elää seurata luonnon eläimiä ja niiden touhuja päivittäin ihan vierestäsi.. kuten eilen aamulla sain aamu kohtaamisen 5 korpin kanssa 1,5metrin päästä.. Sykähdyttävä kokemus :) kokemuksia jotka me nyky päivän ihmiset olemme hukaneet ehkä tiedostomattamme tai tietoisesti olemme alkaneet pelätä luonnollista.. mutta jokainen meistä tekee oman valintansa olen itse valinnut "primitiivisen"..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet aivan oikeassa, että nkypäivän ihminen on unohtanut tuollaiset pienet hienot hetket ja kohtaamiset ulkona luonnossa. On myös surullista, että monet nykyajan kaupunkilaistuneet ihmiset eivät vapaaehtoisesti hakeudu luonnonhelmaan. Tiedänpä muutaman nuoren tytön, jotka eivät ole eläissään nähnyt elävää lehmää!
   En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun joskus näkee metsäteillä maalla kaupunkilaistyttöjä korkkareissaan, jotka hädissään huitoo ötököitä ympäriltään ja kauhistelee kovaan ääneen "kuinka paska haisee ja tahtoo takaisin kaupunkiin".
   Jos olis mahdollista, niin itse asuisin maaseudulla, kaukana kaupungin sykkeestä, mutta tähän elämäntilanteeseen se ei ole mahdollista.

   Poista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)