maanantai 7. huhtikuuta 2014

Oman alttarialueen pystyttäminen

Jokainen wicca varmasti jossain vaiheessa haluaa rakentaa kotiinsa alttarin, eräänlaisen pyhätön, jonka äärellä meditoida, suorittaa rituaalit, harjoittaa magiaa ja kunnioittaa jumaluuksia. Uskon, että monet, etenkin polkunsa vasta löytäneet wiccat saattavat miettiä millainen alttarin pitäisi olla. Kukaan ei ole määrittänyt kriteerejä millainen alttaripöytäsi tulee olla. Joillekin alttarin virkaa toimittaa yöpöytä, toisille keittiötasolle kyhätty pyhättö. Toiset rakentavat alttarinsa seinähyllylle, toiset pitävät pienestä ja yksinkertaisesta alttarista ja toiset rakentavat suuria, paljon yksityiskohtia sisältävän pyhätön. Toiset eivät pystytä pysyvää alttaria lainkaan. Oma ensimmäinen alttarini oli huoneeni peräseinälle kyhätty hutera rakennelma, jossa olin asettanut pienen puisen jakkaran päälle pöytälevynä toimineen piirustusalustan. Tuo rakennelma ei ollut ehkä se kaikkein kaunein alttari, mutta ajoi asiansa.

Itselleni alttari on aina ollut yksi tärkeimmistä "esineistä", sillä työskennellessä alttari on aina työskentelyalueen keskipiste. Kaikki sisätiloissa suoritettava uskonnonharjoittaminen tapahtuu alttarin äärellä, jonka vuoksi alttarilla on oma vahva energiansa.

Tältä alttarialueeni näytti Yulen aikoihin. Alttaripöytä oli liian iso tuohon pieneen tilaan,.

Oman pyhättöni paikka on vaihdellut useasti kodissamme, sillä pieni asunto ei anna paljoa vaihtoehtoja alttarin pystyttämiselle. Olisi ihanaa, jos olisi sen verran tilava asunto, että voisin rajata omaan käyttööni tilan, johon pystyttäisin alttarin - ja johon muilla ei ole asiaa.
Lähes kaksi vuotta alttarini sijaitsi eteisen ja olohuoneen välisellä seinällä, mutta sittemmin siirsin sen olohuoneen takaseinälle, sillä lähes kaikki vieraat laskivat meille saapuessaan esineitään alttaripöydän päälle. Useaan otteeseen siitä huomauttelin, mutta jossain vaiheessa kyllästyin siirtelemään alttarille kuulumattomia esineitä pois.
Jouduin hommaamaan hieman pienemmän alttaripöydän, sillä nykyistä edeltävä oli liian massiivinen sille varattuun tilaan.

Pienuutensa vuoksi nykyinen alttarini on todella kätevä, sillä se on helppo siirtää tuosta ahtaasta tilasta huoneen keskelle. Heti tuossa pöydän vasemmalla puolella on meidän ruokapöytämme, joten tuossa pienessä välissä työskentely ei ollut mukavaa.

Alttarillani on esillä jumaluuksien kuva (jota edelleenkin edustaa tulostettu kuva, sillä en vieläkään näiden kaikkien vuosien jälkeen ole onnistunut löytämään patsaita Heitä edustamaan) sekä elementtien symbolit: maata symboloi muutama kivi, ilmaa symboloi sulka, vettä symboloi simpukankuori ja tulta kynttilä. Sapattien ja esbatien aikaan koristelen alttarin teemaan sopivaksi, suoritin rituaalia tai en.
Olen harkinnut hankkivani pienen saunajakkaran tuon pöydän "jatkeeksi", sillä pöytätilaa on niin vähän, ettei kaikki rituaaliesineet mahdu sille työskennellessä. Nyt olenkin joutunut asettamaan osan tarvikkeista lattialle. Lattialla työskentelyssä ei ole mitään vikaa, mutta itse henkilökohtaisesti pidän enemmän pöydän ääressä työskentelystä. Pieni saunajakkara mahtuisi näppärästi pöydän alle, eikä veisi turhaa tilaa.

Alttarini Ostaran aikaan
Alttaria pystyttäessä monet suosivat kotinsa pohjoista nurkkausta, ollen näino lähimpänä Maa -elementtiä. Mitä esineitä alttarille sitten tulee asettaa? Missä järjestyksessä? Kymmenisen vuotta sitten luin ohjekirjoista melko orjallisesti miten esineet tulee alttarille asettaa, mutta nyttemin olen vain seurannut omaa visuaalista silmääni ja asetellut esinetä siten, mikä kulloinkin hyvältä tuntuu (vaikka nykyisellään pieni pöytätila hieman rajoittaa luovaa hulluutta ;). Itse olen aina tullut toimeen todella vähillä rituaaliesineillä, en esim omista lainkaan athamea. Tosin osasyynä on ollut se, ettei "oikeita" esineitä ole tullut vastaan. Voitteko kuvitella, että yli kymmenen vuoden jälkeen tuli eräässä neittkaupassa vastaan athame, jonka kohdalla mietin, että voisinpa tuon jopa ostaa. Saman päivän iltana ollessani koiran kanssa lenkillä metsätiellä, silmiini osui keppi, joka oli jo sellaisenaan lähes täydellinen sauva. Jätin sen vielä toistaiseksi metsään, se kyllä on tallessa siellä mihin sen jätin, jos mun on se tarkoitus mukaani ottaa.


Ylläoleva kuva on vain yksi esimerkki miten esineet voi alttarille asetella. Itsekin olen nykyisellään suosinut asetelmaa, jossa jumaluuksien symboli on keskellä ja heitä edustavat kynttilät alttarin molemmilla sivuilla.
Ei kannata ohjekirjoja liian orjallisesti noudattaa, vaan löytää itselleen se sopivin - ja toimivin asetelma. Joskus olen jakanut alttarin ns. kolmeen osaan: Jumalattaren puoleen (vasen), keskikohtaan, joka edustaa molempia sekä Jumalan puoleen (oikea). Vasemmalle puolelle asetin esineet jotka edustavat Jumalatarta ja oikealle Jumalaa edustavat esineet. Ajan kanssa tuollainen järjestelmällisyys ja osiin jakaminen alkoi tuntumaan tylsältä. Muistan aikanaan monesti pohtineeni, että onko nyt oikein, jos laitan maljan tähän ja suitukkeet tuohon. Jossain vaiheessa tajusin, että oli typerää miettiä "onko oikein". Oikein kenen mielestä? Ei ole tahoa, joka tulee tarkistamaan alttarini asettelun ja rankaisemaan minua jos jokin esine on "väärässä paikassa". Oli kyse sitten alttariasetelmista tai työskentelystä yleensä, on paljon helpompaa hieman soveltaa itse, tehdä kuten itselle parhaalta tuntuu, kuin seurata jonkun tietyn kirjan ohjeita orjallisesti sanasta sanaan. Ei kannata kahlita itseään liiaksi muiden kirjoittamiin valmiisiin ohjeisiin, varsinkin kun on kyse uskonnosta jossa ei ole valmiiksi kirjoitettuja oppeja ja rituaalikaavoja - tai alttariasetelmia. Päästäkää luovuutenne valloilleen!

Jos kaipaat vinkkejä, uudistusideoita, inspiraatiota omaan alttariisi tai muuten vaan tykkäät katsella muiden rakennelmia, niin muunmuassa Pinterestistä löytyy monta kaunista kuvaa.

4 kommenttia:

 1. Aivan mahtava kirjoitus! Sain monta hyvää vinkkiä että ehkä saan jossain kohtaa omankin alttarin pystyyn. Tässä vaiheessa tavara ovat vielä leviteltynä pitkin poikin kämppää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Oman alttarin pystyttäminen on kuin taiteen tekemistä, ehkä sen vuoksi tykkään muutella omaa alttariani niin usein. :)

   Poista
 2. Mie just alottelevana wiccana/noitana, (mikä tie sitten tästä tuleekin lopulta, kun opiskeluni etenee ja alan ymmärtään enemmän ja enemmän, et mihinkäs soppaan lusikkani pistäisi ;)) tätä aihetta mietin: alttari ja sen rakentaminen ja et pitäis pyytää sinuu postaaman aiheesta! No katsos sellaisen sain kun sainkin! Heh! *hyvin iloinen ihminen ruudun tällä puolen*

  VastaaPoista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)