sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Mandala

Olen monesti ihastellut kauniisti tehtyjä mandaloita netissä ja haaveillut itsekin olevani niin taitava. Paremmin asiaa tutkiessani tajusin, ettei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa piirtää mandala. Mandala on aina piirtäjänsä näköinen, tajunnan virtaa. Mandalan ei tarvitse olla ns. "pyhä kuva", vaan jokainen piirtäjä piirtää omia tuntemuksiaan sillä hetkellä, kun kuviota piirtää. Mandalan toteutustapakin on täysin piirtäjän itse valittavissa (maalaustekniikat, tussityö, puuvärit, lyijykynä, askartelutekniikat, kuvankäsittely...). Mandala piirretään ensisijaisesti itselle, ei muille.

Google kuvahaku
Mikä sitten on mandala? Mandala on ympyrän muotoon tehty kuvio. Ympyrän muoto kuvaa kosmosta, eheyttä, ykseyttä, iäisyyttä ja maailmankaikkeutta.  Mandalassa keskusta on tärkeä, ja onkin hyvä, että keskus erottuu mandalasta omana ympyränään. Keskustan ympärille voi piirtää kaksi tai kolmekin kehää lisää ja muut kuviot voivat lävistää kehät. Tärkeää on kuitenkin, että antaa mandalan muodostua alitajunnan vihjeiden mukaan, ilman että liikaa suunnittelee mandalaa miettimällä, mitä seuraavaksi piirtää.  C.G Jung kertoo kirjassaan "Unia, ajatuksia, muistikuvia" mandalasta näin: "Muoto, muutos, ikuisen mielen ikuinen virvoitus."

Google kuvahaku
Mandala on mietiskelyssä ja meditaation apuna käytetty maaginen kuvio, jonka tarkoituksena on eheyttää ja tasapainottaa ihminen kokonaisuutena. Näin ollen mandala edustaa ihmismielen valaistumisen symbolia.

Tähän asti olin kuvitellut, että mandalan piirtäminen on aikaa vievää ja monimutkaista. Kun sitten lopulta tartuin kyniin, huomasin miten väärässä olinkaan.

Itse piirsin ensimmäisen mandalani käyttäen kehän ja keskipisteen piirtämisen apuna CD-levyä. Olisin halunnut tehdä hieman värikkäämmän mandalan, mutta kaikki värini ovat koululla, joten minun oli tyytyminen mustaan tussiin ja kuulakynään. Videosta näkee mandalani piirtämisen vaihe vaiheelta, toivottavasti muutkin innostuvat piirtämään oman mandalan.
9 kommenttia:

 1. Olipas jännän näköistä nopeutettuna :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! :D Tota on kiva kattoo jo pelkästään sen vuoksi, kun näyttää niin kivalta nopeutettuna :)

   Poista
 2. Vautsi! Tää idis lähtee mun mukana savitöihin. Ehdottomasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitatko kuvia valmiista savitöistä blogiisi? Kiinnostaisi nähdä valmiit tuotokset :)

   Poista
  2. Juu laitan! Sitten kun valmista tulee. :) Savityöt ottaa aina aikansa valmistua kuivattamisen ja uunitusten takia. Lisäksi toivun täällä just polvileikkauksesta, joten en pääse pajalle nyt ihan heti tekemään. Eli älä ihmettele, jos sitä postausta ei näy ihan lähiviikkoina vielä. :) Kiva, kun tulit lukijaksi!

   Poista
 3. Vau, hieno! Kuinka lähdit toteuttamaan tuota? Piirsitkö vain ympyrän, jaoit sen kahdeksaan osaan ja alt piirtää mitä mieleen sattui ensimmäisenä tulemaan? Merkitsevätkö kuviot sinulle jotain? En ole ennen törmännyt tähän mandalaan, mutta pitääpä tutustua lähemmin. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehän ja keskustan piirsin cd-levyn avulla, jonka jälkeen jaoin kuvan kaheksaan sarakkeeseen. Sen jälkeen kuvat oli vaan tajunnan virtaa, annoin kynän liikkua paperilla ja tuollainen syntyi.

   Poista
 4. heips, kiitos mahtavasta videosta, jäin miettimään mikä biisi siinä soi?

  VastaaPoista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)