lauantai 27. heinäkuuta 2013

Pakanahäistä...

Olen tässä menneinä kuukausina pohtinut avioliittoa ja etenkin hääjuhlaa ja -seremoniaa, olenhan itsekin menossa naimisiin loppuvuodesta.  Millä tavalla pakana sitten juhlii häitään?

Kun on kyse pakanahäistä, vihkiminen harvemmin tapahtuu kirkossa tai yleensäkään kristillisin seremonioin. Koska Suomessa ei tällähetkellä ole yhtään uskonnoksi rekisteröityä luonnonuskontoa edustavaa yhdyskuntaa, joilla olisi oikeus toimittaa vihkiminen laillisesti, käyvät luonnonuskovat ja muut pakanat maistraatissa tai käräjäoikeudessa siviilivihkimisessä.
Siviilivihkiminen on varsin korutonta, jonka vuoksi monet järjestävät mahdollisen hääjuhlan yhteydessä oman hääseremoniansa. Itselleni ainakin on tärkeää, että läheiseni ovat näkemässä ja kuulemassa kun sanon "tahdon", olkoonkin tälläinen seremonia epävirallinen.

Pakanahäissä, etenkin wiccojen keskuudessa, tunnetuin hääseremonia on Kättenliittäjäiset, Handfasting. Kättenliittäjäisiä on harjoitettu hääseremoniana pakanoiden ja romanien sekä myös joidenkin historiallisesti tavallisen rahvaan parissa.
Kättenliittäjäisiä varten pari suunnittelee nauhat, joista yksi edustaa paria ja yski parin yhteistä taivalta. Rituaalissa pari pitää toisiaan oikeasta kädestä ja vihkijä kietoo nyörin käsien ympäri.

Monet päättävät seremonian hyppäämällä luudan yli, jättäen menneen taakseen ja hyppäämällä kohti yhteistä tulevaisuuttaan.

Olen pyörittänyt päässäni monia vaihtoehtoja siitä, millainen hääseremonia juhlassamme vietetään. Olen stressannut pääni kipeäksi siitä, että joku vieraista kiskaisee palkokasvinsa nenäänsä "vihkiseremonian" luonteen vuoksi. Vaikkakin yhä stressaan ajatusta, tulin siihen lopputulokseen, ettei minun kuulu välittää siitä, mitä muut ajattelee. On kyse kuitenkin MEIDÄN häistämme (Jos joku miettii, että onko miehenikin luonnonuskova, niin ei ole. Hänelle uskonto ei ole yhtä tärkeä, kuin minulle).

Jokin aika sitten keskustelin äitini kanssa hääjuhlasta. Hän tokaisi keskustelun alussa, että jos ei ole kirkkovihkimistä, niin eihän silloin tarvitse mitään juhlaakaan pitää. Olin aika ymmälläni, että joku saattaa ajatella näin. Tosin, tässä on tullut huomattua, että yllättävän moni ajattelee noin, vaikka ei sitä ihan noin suoraa sanokaan. Todella moni on kysynyt, että pidämmekö juhlat... 
Kysyykö kukaan parilta, jotka vihitään kirkossa, pitääkö he juhlat? Vaikka vihkiminen tapahtuu maistraatissa, ilman papin aamenta, ei se tee avioliiton solmimisesta yhtään vähemmän arvokasta. Ilman muuta haluan, että läheiseni ovat juhlimassa kanssamme tärkeää päivää. Vihkiseremonia, jonka papitar juhlassamme suorittaa, on vähintäänkin yhtä kaunis ja juhlallinen kuin kirkossa papin suorittama vihkiminen.

Monet luonnonuskovat viettävät häitään keväällä ja kesällä, etenkin beltanen aikoihin. Itse valitsin vuoden pimeimmän ajan, ajan samhainin ja yulen välissä, sillä pimeään ja masentavaan aikaan on hyvä muistaa myös juhlia ja pitää hauskaa.

P.S: Muistuttelen blogin Facebook-sivuista ;)

3 kommenttia:

 1. Meillä taitaa sitten olla häät aika samoihin aikoihin. Omatkin osuvat lähelle shamainia, joskaan eivät mistään uskonnollisista syistä vaan pelkästään vuosipäivän takia. Jotenkin mikään muu ajankohta ei vain tuntunut sopivalta x)

  Meillä ei ole pakanallisia häitä, mutta ei kristillistä kirkossa vihkimistäkään. Tämä siitä syystä, ettei kummankaan uskontoa suosita toisen ylitse tai toinen tunne oloaan epämukavaksi. Miehelle ei omista uskonkäsityksistään huolimatta ollut tärkeää saada mukaan kirkkoa / pappia, mikä oli omalla kohdalla helpotus. Itsekään en koe välttämättömäksi uskonnollisia rituaaleja vaan maallinen vihkiminen riittää.

  Meillä ei onneksi kukaan ole käynyt inttämään maistraattivihkimistä vastaan. Vihkijä tulee meillä juhlapaikalle ja suorittaa vihkimisen siellä. Koska maistraatin tyyli on tosiaan koruton, pitäisi kuitenkin jotain lisäjuttua kehitellä vihkimisen yhteyteen. Se on vielä mietinnässä.

  Minusta tuollainen asenne, että ilman kirkkoa ei tarvitse juhlia, on kummallinen. Juhlivathan juutalaiset, muslimit, hindut, buddhat jne. myös, vaikka eivät tasan varmaan mene kristillisessä kirkossa naimisiin. Jostain syystä pakanoita pidetään tässä kohtaa usein eriarvoisina ja se nostaa verenpainetta. Ja toisekseen vaikka olisi ateisti, on omien häiden juhlimiseen täysi oikeus. Muilla ei pitäisi olla nokan koputtamista siihen, miten juhlitaan, kunhan nyt ei lakia aleta rikkoa :D

  En ole koskaan ollut pakanahäissä, mutta pidän niitä mielenkiintoisina. Täytyy toivoa, että joku lähipiirissä joskus sellaiset järjestää :) Itselläni oli myös joskus ajatus sellaisista, mutta en halua pakottaa miestä rituaaliin, joka sotii hänen uskomuksiaan vastaan.

  Mutta niin, hienoa, että teille on pakanalliset häät tulossa. Pitäkää ihmeessä yhdessä suunnitelmistanne kiinni. Te menette naimisiin, eivät ne vieraat, joten teillä on oikeus päättää, millaiset juhlat ovat.

  Onnea yhteiselle tielle :)

  VastaaPoista
 2. Oletkos jo kurkannut http://handfasting.org/ sivulle? Stressi pois ja mielikuvitus lentoon. Maailma ei parane murehtimalla vaan teoilla ja mikäpä sen mukavampaa kuin elämänkumppanin löytäminen. Hienoja hetkiä valmistelujen pariin ja sujukoon kaikki hyvin.
  ~~uQ~~*

  VastaaPoista
 3. Moi, oon täysin samaa mieltä kanssanne! On aivan sama missä ja millä tavoin vihkiminen suoritetaan, se on aina arvokas ja juhlan arvoinen asia. Onnea ja mukavia hetkiä hääjuhlan suunnittelussa :)
  - Tuitsu

  VastaaPoista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)