tiistai 4. kesäkuuta 2013

Oman rituaalin suunnittelu

Nyt kun aikaisemmassa postauksessa jo tulikin  puhuttua rituaaleista, niin ajattelinpas tehdä vielä yhden postauksen, joka käsittelee aihetta. Itse ollessani pieni aloitteleva noitaneito, niin en ollut täysin varma mikä on rituaali ja mitä se pitää sisällään. Aikaisemmin kerroin jo hieman "yksinkertaisista rituaaleista", joten tässä postauksessa kerron ns. pidemmän kaavan rituaaleista.

Jokaisessa uskonnossa on omat seremoniansa, joilla ylistetään ja ollaan yhteydessä jumaluuteen (esim. kirsityillä ehtoollinen, jumalanpalvelus jne), eikä wiccalaisuus ole tässä poikkeus. Toisin kuin monessa muussa "valtaväestöuskonnossa", yksittäinen wiccalainen ei tarvitse erikseen pappia suorittamaan rituaalia, vaan jokainen toimii itse omana pappina/papittarena. Traditionaalisilla wiccoilla on omat rituaalikaavansa, jota he noudattavat, mutta yksin uskontoaan harjoittavat eklektiset wiccat saattavat kehittää uuden rituaalin jokaista eri tarkoitusta varten.

Valmiita rituaalikaavoja löytyy monista oppaista, mutta itse suosin itsesuunniteltuja. Rituaalin suunnittelu on mielestäni aina ollut todella mielenkiintoista ja jännittävääkin. Olen lukenut paljon oppaita ja yhdistellyt haluamiani piirteitä omiin rituaaleihini. Joskus täysin spontaanisti suoritetut rituaalit ovat olleet "tehokkaampia" kuin pitkään suunnitellut.

Rituaalin suunnittelu alkaa useimmin siitä, mihin tarkoitukseen ja minä ajankohtana rituaalin suoritat; Onko kyse esbatista, sapatin vietosta vaiko pelkästään magian harjoittamisesta. Esbatrituaalia suunnittellessasi voit esimerkiksi tutustua erilaisiin jumalatartarustoihin saadaksesi inspiraatiota rituaalia luodessasi. Kirjat ja internet on täynnä kauniita runoja ja kirjoitelmia Jumalattaresta, joista varmasti saa ideoita omaan esbatrituaaliinsa.
Sapattirituaalien suunnittelu on huomattavasti helpompaa, jos olet täysin perillä sapattien olemuksesta (tosin en kyllä ikinä usko kuulevani kenenkään wiccan suusta, että ei ole oikein varma miksi esimerkiksi samhainia vietetään ;). Valmiista rituaaleista löytyy varmasti jokaiselle sopiva, mutta tehokkaampi on rituaali, jonka olet itse laatinut.
Jos rituaali suoritetaan vain magian harjoittamismielessä, on aluksi suunniteltava tarkkaan magian harjoittamisen tavoite. Sinulla on oltava selkeä päämäärä, jota magiallasi haluat tavoittaa ja tarve on tultava selkeästi esille loitsussasi (eihän kukaan halua kuitenkaan menettää esimerkiksi raajaansa, koska loitsussaan suurpiirteisesti toi esille, että haluaa pudottaa painoa...? ;).

Kun rituaalin runko on laadittu niin seuraavaksi on valmisteltava työskentelytila. Jos suoritat rituaalin sisätiloissa, varmista että sinua ei häiritä. Siivoa tila huolellisesti imuroimalla tai moppaamalla, jonka jälkeen puhdista tila kaikesta negatiivisuudesta joko suitsukkeella tai käsittelemällä se luudalla. Jos rituaali suoritetaan ulkona, ei puhdistaminen ole välttämätöntä, itse tosin suosin ulkonakin suitsukepuhdistamista.

Seuraavassa on vuorossa itsensä puhdistaminen; voit kylpeä/mennä suihkuun tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi seistä tuulessa antaen tuulen viedä kaiken negatiivisuuden mukanaan (itsen puhdistamistapoja on monia, mutta palaan niihin myöhemmissä postauksissa).

Kun olet puhdistanut rituaalipaikan ja itsesi, voit vielä maadoittaa itsei esimerkiksi meditoimalla; Löydä sisältäsi rauha, sulje kaikki ulkopuolinen pois ja keskity vain tulevaan rituaaliisi.

Varsinainen rituaali alkaa luomalla Pyhä Tila joka alkaa elementtien sekä jumaluuksien kutsumisella. Kun Kehä on valmis, on aika suorittaa rituaalimenot.
Jos Pyhä Tila luotiin magian harjoittamista varten, niin Kehän luonnin jälkeen nostatetaan energiaa, luetaan loitsu ja ohjataan energia päämääräänsä. Monet toki harjoittavat magiaa sapattirituaalien yhteydessä. Tällöin sapatti/esbat seremonia suoritetaan Kehän luonnin jälkeen ja magian harjoitus tämän jälkeen.
Kun rituaalimenot ja/tai magian harjoitus on suoritettu, kiitetään jumaluuksia ja puretaan Kehä. Tämän jälkeen on hyvä muistaa maadoittaa itsensä. (Itsen maadoittamiseen palaan myös myöhemmissä postauksissa)

Lyhykäisyydessää rituaalinsuunnittelun ja suorittamisen pääkohdat ovat:
- mihin tarkoitukseen rituaali on, magiassa selkeän tavoitteen määrittely
- työsentelytilan puhdistaminen
- itsensä puhdistaminen
- maadoitus/meditointi
- Pyhän Tilan luominen (elementtien ja jumaluuksien kutsuminen, Kehän luominen)
- rituaalimenot (sapatit, esbatit)
- energian nostattaminen
- loitsu
- energian vapauttaminen
- jumaluuksein kiittäminen
- elementtien kiittäminen
- Kehän purkaminen
- maadoitus

Suositteko te valmiiksi luotuja rituaaleja, joita löytyy oppaista vai suunnitteletteko kaiken itse alusta loppuun?2 kommenttia:

  1. Psst, blogissani on sinulle haaste :)

    VastaaPoista
  2. Omat rituaalini pohjaavat Gardnerin teksteihin, mutta vuosien vieriessä on tullut omia juttuja mukaan!
    Ja kiva että luet blogiani! :>

    - Gabi

    VastaaPoista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)