tiistai 5. maaliskuuta 2013

Vierailu Minä, Te ja Muut -näyttelyssä

Vierailtiin tänään ystäväni kanssa Työväenmuseo Werstaalla katsastamassa Minä, Te ja muut -näyttely. Näyttelyn teemana on romaninaisen identiteetti. Useimmat näyttelyn taiteilijoista on romaninaisia. He ovat suunnannäyttäjiä, jotka ovat vastoin ennakkoluuloja nousseet ammattitaiteilijoiksi ja murtaneet stereotypian näkymättömästä mustalaisnaisesta.

Taiteilijan nimeä klikkaamalla pääsee sivustolle, jossa kerrotaan taiteilijoista enemmän.

 Márta Badan taidetta:Näissä töissä tykkäsin hirveästi tästä maalaustyylistä. Työt oli öljyväritöitä ja jotkut töistä näytti siltä, kuin olisi maalattu sormin. Uskomatonta värien käyttöä näissä.

Lita Cabellutin taidetta:
Nämä kolme muotokuvaa kiinnitti ekana huomioni näyttelytilaan tullessa, sillä näillä oli kokoa! Tämän taiteilijan tyyli oli ehkä yksi suosikeistani ja jäi harmittamaan että häneltä oli esillä vain kolme työtä. Olisi ollut kiva nähdä enemmänkin hänen töitään, mutta jos kaikki ovat näin isoja, niin ymmärrettävää, että kuljetus ei ole helpoimmasta päästä...

Sara Elterin taidetta:Elterin valokuvasarjan nimi oli Romanian romanit ja mielestäni kuvat olivat mahtavia! Kuvista näkee romanien karut elinolosuhteet, mutta silti kuvat eivät olleet surumielisiä vaan päinvastoin. Kuvissa oli hymyileviä ihmisiä, joilla oli pilke silmäkulmassa. Niinhän se on: elämä voi olla ihanaa, vaikka et omista luksushuvilaa tai paksua lompakkoa!

Erika Lakatosin taidetta:

Lakatosin polaroid kuvista pidin todella paljon. Yksityiskohdat ja värimaailma oli uskomattomia. Tuo kuva, jossa on tyttö ja lintu, oli käsinmaalattu kuvaan, jos oikein muistan. Tuo alimmainen kuva oli suorastaan lumoava. Kiusaus koskea kuvaa oli valtaisa! :D

Delaine Le Basin taidetta:

Le Basin teos oli ehkä mielenkiintoisin työ näyttelyssä. Teoksessa oli valtavasti yksityiskohtia ja tuntui, kun siitä olisi koko ajan löytänyt jotain uutta, mitä ei heti eka silmäyksellä huomannut. Teos oli hyvin puhutteleva ja jo pelkästään tämän työn vuoksi suosittelen kynnelle kykeneviä menemään paikanpäälle ihastelemaan tätä.

Kiba Lumbergin taidetta:


Lumberg oli näyttelyn ainoa suomalaisvahvistus. Hänen työnsä, Musta Perhonen (kaksi alinta kuvaa), oli melko puhutteleva. Kuten kaverinikin sen tokaisi, teoksesta tulee mieleen ensimmäisenä, että romaninainen on yhteisönsä, maineensa ja roolinsa vanki...

Maja Ljubotinan taidetta:Näissäkin töissä pidin värimaailmasta ja yksityikohtien määrästä. Lähes jokainen teos oli täynnä yksityiskohtia, joita ei ensisilmäyksellä huomannut.

Näyttelyssä oli lisäksi videoteoksia Marika Schmiedtiltä, joista en ruvennut valokuvia ottamaan.

Suosittelen lämpimästi käymään näyttelyssä, jos taide vähääkään kiinnostaa! Museossa on myös muita näyttelyitä, jotka nekin olivat tutustumisen arvoisia. En lisää kuvia niistä enää tähän postaukseen, eiköhän tässä ole kuvia jo tarpeeksi. :)

3 kommenttia:

 1. Olipa mukava katsoa näitä kuvia tätä kautta, miun pääsemiset oikein mihinkään kun ovat siinä ja siinä... Kiban työn mie olen nähnyt ennenkin, muut tässä olleet olivat vieraita. Mielenkiintoista ja kaunista.

  Sen mie tuosta kommentista Kiban Mustaan perhoseen viitaten sanoisin että mie en kyllä koe olevani yhteisöni, maineeni tai roolini vanki... mie ajattelen asemani onnelliseksi ja olen elämääni tyytyväinen, vaikka kyllä jokainen silmällään näkee että naisten elämä on ns. suojatumpaa. No, ehkä se on omalla laillaan hyvä, miten kukakin ajattelee. Mutta miusta semmoisen ihmisen ei pidäkään hameita päälleen vetää, jotka kokee sen vangitsijakseen... Niinpä mie kyllä kunnioitan Kibaa, että on uskaltanut olla aidosti oma itsensä ja seisoa valintojensa takana. Mie tunnen monta naista joita hame kiusaa mutta jotka ei uskalla ottaa pois. No, miun sielu taas mahtuu näihin vaatteisiin ja mie kannan näitä ilolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. :) Itselleni tuli tuosta Musta Perhonen -teoksesta mieleeni tosiaan ensimmäisenä että romaninainen on tässä yhteiskunnassa maineensa vanki. Toivon, että maailman meno muuttuisi suvaitsemaisemmaksi tulevaisuudessa, eikä ihmiset vierastaisi erilaisia kulttuureja ja elämäntapoja niinkuin nykyään moni tekee.

   Olen itsekin todella huoo käymään näyttelyissä tms, mutta kaverini näki tämän näyttelyn mainoksen ja arveli, että minua saattaisi tämä näyttely kiinostaa. Onneksi on kavereita, jotka tietää mistä tykkään, niin tulee käytyä tälläisissä mielenkiintoisissa näyttelyissä.

   Tulin kovin iloiseksi kommentistasi. :)

   Poista
  2. Myrika todella kivaa kun kävit Näyttelyssämme Minä te ja Muut. Ja Helsingin suuntaa jos olet tulossa Savoi teatterissa on myös Teatteri Broduktio Tumma ja Hehkuvaveri, joka on Miran kasvu tarina. Romani perheen keskimmäisenä, Mira etsii ratkaisuja vastauksia siihen olemiseen ja elämiseen missä elää. näytökset alkavat elokuussa,ensi ilta 24.8, ja siitä eteenpäin 9,näytöstä. Osa elokuussa ja syyskuun 10, on viimeinen näytös. Ja mikä ihana kuulla että näyttelyn kynnys oli ylitettävissä koska näen taiteen olevan ainuita keinoja kohdata, erinlaisuutta ja pohtia ihmisyys käsitettä ihmisarvoja.
   Ja erinlaisuus ei pahe vaan siinä on juuri se moninaisuuden vuoropuhelu. Voi hyvin.:-) Lämpimästi Kiba Lumberg.

   Poista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)