perjantai 21. joulukuuta 2012

Yule

Yulea vietetään talvipäivänseisauksena 21. joulukuuta. Tarkka päivämäärä vaihtelee vuosittain, sillä kyseessä on astronominen tapahtuma. Talvipäivänseisauksen aikaan päivä on lyhimmillään ja yö pisimmillään.

Yulen aikaan Jumalatar on Suuren Äidin (the Great Mother, the Dark Mother. Suomennokset näistä sanoista kuulostaa omaan korvaani hieman töksähtelevältä)  roolissa ja synnyttää Jumalan, Auringon.
Auringon voima on vähentynyt aina kesäpäivänseisauksesta lähtien, mutta nyt alkaa kasvaa. Talven pimeyden ja kylmyyden keskellä meitä muistutetaan, että elämä alkaa uudelleen. Talvipäivänseisauksena valoa ei riitä montaa tuntia, mutta tulevina päivinä valo lisääntyy ja päivät pitenevät.

Wiccat ja luonnonuskovaiset koristelevat kotinsa ikivihreillä kasveilla, jotka muistuttavat meitä kasvukauden uudesta alkamisesta. Tähän samaan perinteeseen kuuluvat niin joulukuusi kuin muutkin joulukoristeet. Piikkipaatsama on suosittu koriste, sillä sen punaiset marjat symboloivat lepäävää Äitiä ja elämän palaamista maahan.

Joululla on pitkä historia vanhoihin pakanallisiin juhliin, joten wiccan on helppo löytää vanhoista perinteistä itselleen se mieluisin tapa viettää joulua. Monet wiccat ja luonnonuskovaiset viettävätkin Yulea perheen kesken, mutta monet juhlistavat uskonnollisesti yulea talvipäivänseisauksena ja jouluaattona perhejuhlaa lahjoineen ja herkullisine ruokineen.

Monet, minä itse mukaanlukien, juhlistavat Yulea nousemalla ylös ennen Auringonnousua (tähän aikaan vuodesta Aurinko nousee suhteellisen myöhään, joten aamu-unisetkin varmasti saavat noustua ennen Auringonnousua ;). Koska Yulen vietto on helppo yhdistää joulunviettoon, voit Yulen aikaan viimeistellä kotisi joulukoristelun. Yule-halko on suosittu koriste. Yule-halon päälle asetetaan kynttilöitä ja kynttilät sytyttäessä on esitetty tulevaan vuodenaikaan liittyvä toivomus. Vaihtoehtoisesti jotkut valmistavat syötäväksi tarkoitetun Yule-halon.
Monet polttavat kynttilöitä läpi päivän uudelleen syntyvän Auringon kunniaksi, onhan tänään Auringon syntymäpäivä!

Google kuvahaku

2 kommenttia:

  1. Resepti tule Hankoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tule hankoon? Vai kenties yule halkoon? Yule halko on ihan peruskäääretorttu, joka on kuorrutettu suklaalla. Google on tässäkin ystävä, kun laittaa hakusanaksi jouluhalko. Ei voi olettaa, että työ tehdään sinun puolestasi, kun tieto löytyy muutamaa nappia painamalla :)

      Poista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)