torstai 18. lokakuuta 2012

"Hullujen hautausmaa"

(Tämä postaus on aika kuvapainotteinen. Pahoittelen huonoa videokuvaa, ensimmäistä kertaa kokeilin kmaerani videokuvaominaisuutta)

On jo useamman viikon ajan pitänyt käydä Pitkäniemen vanhalla hautausmaalla, "Hullujen hautausmaalla", kuvaamassa. Alunperin piti tämä postaus tehdä Leenan kauhuteemaviikkona, mutta koska jouduin leikkaukseen tuolloin, tämä lykkääntyi.

Hautuumaalle vievä polku


Viimeksi kun kävimme täällä, oli tuo aita rikottu. Nyt sen oli joku korjannut ja toivottavasti pysyykin ehjänä...

Pitkäniemen vanhalle hautausmaalle on haudattu yli 400 ihmistä vuosina 1902-1964. Ennen ei "hulluja" haudattu kirkon hautuumaille, jonka vuoksi Pitkäniemen potilaita haudattiin tänne syrjäiseen paikkaan, sen kummemmin merkkaamatta hautoja.
Hautuumaalla ei ole kuin kourallinen hautakivia ja nekään ei ole selkeässä järjestyksessä, vaan kiviä on sikin sokin aukeella. Jossain tällä alueella pitäisi olla ristillä merkittyjä hautojakin, mutta ne eivät ole millään kerralla osunut silmääni. Hautuumaan lähettyvillä on myös sodanaikaisia juoksuhautoja, mutta en ole niitä ikinä muistanut käydä etsimässä.
Merkatut haudat sijaitsee tällä aukeella, jota ilmeisesti joku käy vielä hoitamassakin, koska joskus haudoilla on kukkia. Auekan reunalta menee metsään polku, jossa on ainakin kolmessa rivissä vierivieressä haudan muotoisia maanvajoamia. Aluksi luulin että ne olisi ylöskaivettuja hautoja, mutta tulin siihen tulokseen että ne ovat hauta-arkun lahoamisen myötä syntyneitä vajoamia. En ole käynyt tutkimassa muuta ympäröivää metsää, mutta olen varma että vanhoja merkkaamattomia hautoja on siellä enemmänkin.


Kuvasta ei paljoa erotu maan vajoamat, ehkä erottuisi paremmin, jos ei olisi lehtiä noin paljon.
Hautuumaalla on tuon yhden haudan kohdalla hyvin omituinen energia, sellainen ns. luotaantyöntävä. Myös tuon aukean keskellä, jossa on nuo puut, voi havaita sinne "kuulumatonta" energiaa. Tosin, tuo on kyllä jo historiansakin takia paikkana sellainen, jossa on varmasti monia monia levottomia sieluja...Minussa on sen verran pelkurin vikaa, että pimeällä en mene tuonne. Päiväsaikaankin paikan energiat saa niskakarvat pystyyn, joten ei tulisi mieleenikään mennä sinne yöaikaan. Itseasiassa pari viikkoa sitten meidän piti mennä kuvaamaan hautuumaalle, kun oli jo pimeä, mutta paikalle päästyämme käännyimme takasin. Ei tarvinnut edes autosta ulos astua, kun tuli sellainen olo, että tuonne ei olla sillä hetkellä tervetulleita.Tuohon hautaan, hautakiven tekstin perusteella, on haudattu jonkinsortin kapteeni. Tämän haudan lähistöllä on mielestäni kovin luotaantyöntävä energia...


Ensimmäisiä kertoja kun vierailin hautausmaalla viime vuoden puolella, tuli sellainen olo kuin joku tarkkailisi ja se tunne vahvistui, mitä lähemmäksi aukean keskellä olevia puita meni.

Muistomerkki

Olen yrittänyt netistä kalastella kertomuksia hullujen hautausmaahan liittyen, mutta todella vähän löysin mitään. Paikan historia kiehtoo todella paljon, täytyisi mennä kirjastoa koluamaan jos sattuisi löytämään kirjoja Pitkäniemen sairaalan historiasta.

Mieheni kertoi, että joitain vuosia sitten paikalla olisi suoritettu saatananpalvontariittejä ja tehty paljon ilkivaltaa. En tiedä onko tuolla huhulla todenperää, mutta en yhtään ihmettelisi vaikka näin olisi. Paikka on suht syrjäinen eikä kovin moni sinne kulkuaan suuntaa, varsinkaan illan pimetessä...


Usealta keskustelupalstalta löysin tarinan, että öisin hullujen hautuumalla vierailevat ovat nähneet lyhtyä kantavan hahmon, joka on lähtenyt seuraamaan. Itse en ole kyseiseen hahmoon törmännyt, tosin en ole pimeällä hautuumaalla vieraillutkaan. ;)
Loppuun vielä tämä mun mestarillinen videoni :D

28 kommenttia:

 1. Uu erikoista, en oo ikinä tuntenut outoja viboja hautausmaalla joten muakin kyllä kiinnostaisi tuo historia. Haamuset ei yleensä ole häiriintyneitä hautausmailla, ennemmänkin vanhoissa tutuissa paikoissa missä on muistoja vaivaa niitä enemmän, ainakin oman kokemuksen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, siksi muakin tuo paikka kiehtoo niin paljon. Harmittaa, kun ei sen paremmin ole tietoa tän paikan historiasta. Olisi kiva tietää, että onko ne huhupuheet totta, että surin osa tänne haudatuista olisi murhattuja...
   Mä en oikeen nää tätä mestaa "normaalina" hautausmaana, vaan paikkana, johon ihmisparkoja on heivattu paremman paikan puutteessa...

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Niin on :) Täytys uskaltautua tuota ympäröivää metsääkin tutkiskelemaan.

   Poista
 3. Aika jännä :O Aika surullista kyllä myös, että ns. hullut eivät kelvanneet varsinaisen hautuumaan maihin, vaan laitettiin jonnekkin metsän keskelle. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. Jostain luin, että joskus uskottiin, että hullut oli saatanan riivamia, minkä vuoksi kirkonmaille heitä ei saanut haudata...

   Poista
 4. Kuvat on mahtavia ja ihanasti kirjotettu teksti :) olis mahtavaa päästä tonne, valosalla tietenkin en tuonne muuten uskaltaisi ! Loistavaa Marika :))

  VastaaPoista
 5. Minäkin olen kerran käynyt hullujen hautuumaalla, ja samalla kävin ihastelemassa mielisairaalan lähellä olevaa vanhaa huvilaa. Siis sitä komeaa valkoista rakennusta, mutta en muista sen nimeä.

  Luulen, että jos hautausmaalla on joskus ristejä ollut, ne ovat varastettu. Minäkin tunsin jotain kylmää hautausmaan keskellä... Ei se kuitenkaan ollut erikoinen paikka. Rikottu ja pilattu se oli, mutta niin usein käy, jos paikka ei ole ihmisten silmien alla.

  Olin nuorempana kesätöissä hautausmaalla, ja herkkänä ihmisenä näin siellä usein muutakin kuin surijoita. Mutta tottahan toki jotain jää jälkeen, kun niin paljon surua ja tuskaa kohdistetaan läheisen hautaan. Pelottavinta kuitenkin oli aamuisin, kun oli vielä pimeää, hautakynttilöitä paloi ja aamuinen usva alkoi kiemurtelemaan hautakivien ympärillä... Että jos joku haluaa ihan vain fiilistelemään, niin sen voi tehdä myös tavallisella hautausmaalla ennen aamuauringon kirkkautta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko se vanha huvila se, mikä on siinä sairaalan mailla siellä rannalla? Ajettiin siitä ohi ja jäin pohtimaan, että mikä rakennus se oli. Oli kuitenkin niin syrjässä muuhun sairaalaan nähden, etten uskonutkaan sen olevan mikään osasto tms. Nuo vanhat rakennukset on mielestäni jollain tavalla kovin kauniita ja majesteetillisia.

   Poista
 6. Yöllä tuolla niitä energioita vasta onkin "havaittavissa". Hyi hitto, en kyllä toista kertaa enää menis...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän piti kerran sinne mennä yöllä/piemällä, mutta mä en päässyt edes autosta ulos, kun sanoin Arille, että ei mennä, lähetään pois. :D

   Poista
 7. kattoo pari kauhuleffaa ja sitten menee tonne kävelemään vanhan öljylampun valossa :DD kuka uskaltaa?

  VastaaPoista
 8. Mä eksyin tänään ko. paikkaan kuvailemaan ja voi sitä kuumotuksen määrää...

  VastaaPoista
 9. Tuosta hautausmaasta on pieni juttu Jukka Niemisen kirjassa "Suomen mysteerit". Mielenkiintoinen juttu, kannattaa lukea jos asia kiinnostaa.

  VastaaPoista
 10. Tässä juuri suunnitellaan, että olisi mielenkiintoista käydä tuolla tutkailemassa. Onko paikka sellainen että voi ihan hyvin ottaa koiran mukaan ilman että kukaan pahastuu? Kattelin että sun videolla joku valkea häntä heilahti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli tuolla kertaa koira mukana. Pidin vain huolen, ettei Remu tehnyt tarpeitaan hautuumaan alueelle, eikä siellä kyllä näkynyt kieltomerkkia tms. :)

   Poista
 11. Olen käynyt tuolla monta kertaa keskelllä yötä tekemässä käytännön rituaaleja! Aivan mahtava paikka suosittelen kevät talvee hautuumaa alueen sisäpuolella sulaa lumet hitaammin mitä ulkopuolelta.. Olen sopinut että minun tuhkat sirotellaan tonne alueelle kun se on minulle merkittävä paikka suosittelen ehdottomasti täydenkuun aikaan menemistä siihen riittää ihan mikä vaan hautuumaa mutta mun lempi mesta on tää ku tulen henkien kans hyvin juttuun ja ne on minua lähellä ,)

  VastaaPoista
 12. Juu en ihmettele jos viboja tuntuu, kun osa ruumiista on haudattu pelkissä säkeissä, ilman arkkua saatika kiveä. Kuulemma myös sodan aikaan joku venäläinen upseeri on hirttäytynyt siellä. Nokian koululaisilla on tapana suunnistaa tuolla alueella liikuntatuntisin, joten paljon juttua liikkuu esim. tästä lyhtymiehestä.

  VastaaPoista
 13. Vaikuttaa kyl aika mielenkiintoselta paikalta, täytyy yrittää käydä joku kerta, mieluusti yöllä ja jonkinlaisen kameran kanssa. Hyvä sivu myöskin + kuvat :)

  T: Skywing

  VastaaPoista
 14. "remuakin kiinnostaa" :DDDDD aika kova

  VastaaPoista
 15. Olen kuullut että sirllä nähty verisiä pikkulasten haamuja?

  VastaaPoista
 16. Tää postaus on yksi kaikkien aikojen parhaista, missään blogissa :) Äärimmäisen mielenkiintoinen aihe+ aiheen tunnelmaan sopivat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, kiitos. :) Ite en tykkää näistä kuvista, koska en vielä tuolloin osannut käyttää järkkäriäni. Tän vuoksi oonkin aatellut lähiaikoina jälleen käväistä tuolla ja ottaa uudet kuvat. :)

   Poista
 17. Olen käynyt tuolla ratsain hevosella joskus -80 luvun lopulla ja muistan silloin kuinka karmea oli tunnelma. Karmiva paikka vaikka olenkin täysin jalat maassa tyyppi. Tänään lenkkeilin tuolla ja ajattelin että vilkaisen paikkaa vuosien jälkeen mutta en löytänyt sitä kun tulin metsän puolelta lenkkipoluilta ja ehkä hyvä niin :D

  VastaaPoista
 18. Mielenkiintoista miten paljon tarinaa, nimen omaa tarinaa, saa yhdestä viehättävästä hautausmaasta. Pitkäniemen historiasta on kyllä kirjoitettu useitakin teoksia, mutta hautausmaasta on hyvin vähän tietoja. Siksi kai siihen liittyy niin paljon uskomuksia. Yritän oikaista muutamia.

  Kirkkolaki määrittelee hautaukset ja ko. hautausmaan perustamisaikana oli voimassa vuoden 1869 kirkkolaki. Sen mukaan kaikki haudattiin vihittyyn hautausmaan. Tietyissä tapauksissa tuli kyseeseen ns, hiljainen hautaus. "Hullut" haudattiin aivan kuten muutkin, ei heille ollut hautausmaata erikseen.

  Pitkäniemeen tuli potilaita pitkin Länsi-Suomea. Hautaamiset suoritettiin omaisten tai kunnan kustannuksella, joko Pirkkalan hautausmaahan tai kotikuntaan. Tämä aiheutti ongelmia mm. kuljetusten ja kustannusten vuoksi, joten tarvittiin oma hautausmaa. Kyseessä oli Pitkäniemen käyttöön tarkoitettu laitoshautausmaa, ei seurakunnallinen hautausmaa.

  Haudat ovat näkyvällä hautausmaan alueella. Siellä metsässä on juoksuhautoihin liittyviä kaivanteita,ei hautoja eikä mitään muutakaan salaperäistä. Aikanaan haudat merkittiin, mutta puiset ristit ovat lahonneet ja kun hautausmaa hautausten lopettamisen jälkeen kunnostettiin puistoksi, poistettiin myös useimmat hautamuistomerkit. Samoin poistettiin aluetta ympäröinyt aita.

  Saatananpalvontaan liittyvät tiedot pitävät sikäli paikkansa, että sen tapaista toimintaa alueella on todellakin ilmennyt. Kyseessä lienee lähinnä "teinien" pikku harrastus, kuin varsinainen saatananpalvonta. Alueella on harjoitettu myös ilkivaltaa, mutta sekin on rauhoittunut, kun alueelle tuli valvonta kesällä 2015.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jahhah, tietysti vastaan tulee joku joka niin kovin mielensä pahoittaa. :D Jutut on kirjoitetty tyystin urbaani legendan mukaan, en ole missään vaiheessa väittänyt tätä juttua faktaksi. Olen perillä noista tylsistä faktoista, mutta itse koen kaikki nämä legendat tuon paikan ympärillä paljon mielenkiintoisemmiksi.

   Kiitos kuitenkin näistä "oikaisuista", vaikka en sellaisia pyytänyt. :)

   Poista
 19. Mielenkiintoista miten paljon tarinaa, nimen omaa tarinaa, saa yhdestä viehättävästä hautausmaasta. Pitkäniemen historiasta on kyllä kirjoitettu useitakin teoksia, mutta hautausmaasta on hyvin vähän tietoja. Siksi kai siihen liittyy niin paljon uskomuksia. Yritän oikaista muutamia.
  Kirkkolaki määrittelee hautaukset ja ko. hautausmaan perustamisaikana oli voimassa vuoden 1869 kirkkolaki. Sen mukaan kaikki haudattiin vihittyyn hautausmaan. Tietyissä tapauksissa tuli kyseeseen ns, hiljainen hautaus. "Hullut" haudattiin aivan kuten muutkin, ei heille ollut hautausmaata erikseen.
  Pitkäniemeen tuli potilaita pitkin Länsi-Suomea. Hautaamiset suoritettiin omaisten tai kunnan kustannuksella, joko Pirkkalan hautausmaahan tai kotikuntaan. Tämä aiheutti ongelmia mm. kuljetusten ja kustannusten vuoksi, joten tarvittiin oma hautausmaa. Kyseessä oli Pitkäniemen käyttöön tarkoitettu laitoshautausmaa, ei seurakunnallinen hautausmaa.
  Haudat ovat näkyvällä hautausmaan alueella. Siellä metsässä on juoksuhautoihin liittyviä kaivanteita,ei hautoja eikä mitään muutakaan salaperäistä. Aikanaan haudat merkittiin, mutta puiset ristit ovat lahonneet ja kun hautausmaa hautausten lopettamisen jälkeen kunnostettiin puistoksi, poistettiin myös useimmat hautamuistomerkit. Samoin poistettiin aluetta ympäröinyt aita.
  Saatananpalvontaan liittyvät tiedot pitävät sikäli paikkansa, että sen tapaista toimintaa alueella on todellakin ilmennyt. Kyseessä lienee lähinnä "teinien" pikku harrastus, kuin varsinainen saatananpalvonta. Alueella on harjoitettu myös ilkivaltaa, mutta sekin on rauhoittunut, kun alueelle tuli valvonta kesällä 2015.

  VastaaPoista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)