tiistai 17. heinäkuuta 2012

"Oi Ukko ylinen luoja"

Ukko on suomalaisten muinainen sään, ukkosen ja sadon jumala. Ukko oli muinaissuomalaisten tärkein jumala, sillä hän sai aikaan sateen, joka mahdollisti maanviljelyn. On myös kirjoitettu muistiin lukuisia loitsuja, joissa Ukkoa pyydettiin avuksi muunmuassa taisteluun ryhtyessä, sairauden sattuessa, jopa parantamaan vuotavaa haavaa. Joidenkin uskomusten mukaan Ukko auttoi myös metsästyksessä ajamalla jäniksiä ansoihin.
Ukkosen jumala oli sekä tärkein jumala, kuin myös yksi mahtavimmista. Ukkoa pelättiin ja kunnioitettiin. Vahinkoa tekevän salaminaiskun uskottiin olevan Ukon rangaistus tai vihan ilmaus, jonka vastapainona elämää tuovaa sadetta pidettiin Ukon suopeuden osoituksena.

Ukolle oli omat juhlapäivänsä, Ukon vakat, jotka sijoittuivat yleensä kevääseen ja niiden tarkoituksena oli pyytää sadetta.
Vakkajuhlien järjestäminen oli kunniallinen asia ja se usein arvottiin alueen isäntien kesken.
Ukon vakka -juhliin kuului loitsun lukua ja veden pirskottamista tarkoituksena saada aikaan sadetta. Juhlissa juotiin myös malja olutta, joka oli varta vasten juhlaa varten valmistettu. Tätä kutsuttiin vakan juomiseksi tai Ukon maljaksi. Malja saatettiin juoda myös juhannuksena.

Loitsu, jossa Ukolta pyydetään sadetta: 
Oi Ukko ylijumala,
taatto taivahan valtia,
nosta pilvi luotehesta,
toinen kohti koillisesta,
syrjin yhtehen syseä,
lomitellen laukkajele.
Pirota vettä pilvistäsi
orahille kasvajille,
toukoilla tomisiella.

Ukko saa ukkosen aikaan ajamalla vaunuillaan kivistä tietä kipinät sinkoillen. Sanat ukkonen ja ukonilma tulee Ukko-jumalasta.

Nykyajan Jaakonpäivä oli ennenvanhaan Ukkosen päivä ja se oli pyhitetty Ukolle. Ukkosen päivänä ei saanut kolistella eikä muutenkaan metelöidä, jopa äänekkäät työt oli siirrettävä seuraaviin päiviin, koska uskottiin että kova ääni saisi ukkosen äreänä paikalle ja tämän uskottiin pilaavan sadon. Ukkosen päivän tienoilla saatettiin aloittaa sadonkorjuu, mutta itse ukkosen päivänä ei saanut työskennellä.

Ukon puoliso on Rauni (tunnetaan myös nimellä Akka) joka on maan ja hedelmällisyyden jumalatar.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)