perjantai 6. heinäkuuta 2012

Litha

Tuossa aikaisemmin kirjoittelin juhannuksen perinteistä ja tavoista. Sen jälkeen on hyvä kertoa pakanallisesta keskikesänjuhlasta, Lithasta.

Kesäpäivänseisauksen eli Lithan (tänä vuonna kesäpäivänseisaus oli 21.6) aikaan luonnon voimat ovat suurimmillaan ja maa on tulvillaan Jumalattaren ja Jumalan aikaansaamaa hedelmällisyyttä.
Ennen muinoin kokkoja poltettiin aikaansaamaan hedelmällisyyttä, puhditautumisen, terveyden ja rakkauden kunniaksi. Tuli edustaa jälleen Aurinkoa, jota juhlitaan vuoden pisimmän päivän antajana.
Siinä missä Jumalaa juhlitaan elämän, kuoleman ja jälleensyntymän kierron kautta, Jumalatar hallitsee näitä muutoksia. Jumalatar ei muuta persoonaansa, kuten Jumala, vaan hän muuttaa näkökulmaansa.

Lithan aikaan Jumalatar on yhä äidin hahmossaan. Hän kantaa kohdussaan sadonkorjuuta. Luonto kukkii tähän aikaan rehevänä ja yltäkylläisenä, joka tuo lisää iloa ja juhlanaiheitta.
Kesäpäivänseisaus on juhlan, mutta myös mietiskelyn aikaa. Aurinko ja valo on vahvimmillaan, mutta edessä on väistämättä voimien väheneminen. Monet wiccat nousevat kesäpäivänseisauksena auringonnousun aikaan tervehtiäkseen Aurinkoa sen vahvimmalla hetkellä. (Omiin suunnitelmiinikin tämä kuului, mutta olen varmasti maailman huonoin aamuherääjä, joten haaveksihan tuo vain jäi...)

Litha on otollista aikaa harjoittaa magiaa, sillä luonnon voimat ovat huipussaan. Erityisesti parantaminen, lemmentaiat ja suojelemiseen tarjoitettu magia sopii keskikesään.  Jos et halua tai pysty suorittamaan rituaalia, voi Lithaa juhlistaa myös monella eri tavalla. Paras tapa on viettää sapatti ulkosalla. Lähde kävelylle ja tarkkaile samalla kasvun ja vähenemisen kiertokulkua luonnossa. Monet alkukesän kasveista ovat jo antaneet parhaansa tältä vuodelta ja kuolevat antaakseen tilaa toisille kasveille. Pohdiskele oman elämäsi tilanteita, jotka ovat saapumassa kohti loppuaan ja joiden tilalle voisi saada jotain uutta.

Itse vietin Lithan Nummijärvellä rakkaiden ystävien ympäröimänä.Olen viettänyt keskikesän juhlan aina ystävien kesken ja niin tulen varmasti viettämään vastaisuudessakin. :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)