perjantai 11. toukokuuta 2012

"Miten tullaan wiccaksi"?


Selailin tuossa aikani kuluksi Suomi24:sen wicca-aiheisia keskusteluja. Vaikka tuo foorumin kuvatus on täynnä trollaajia ja epäkohteliaita vastauksia asiasta kiinnostuneille, niin seasta löytyy muutama ihan viisaskin viesti. 
Kiinnitin huomiota siihen, miten paljon siellä oli kysymyksiä siitä, miten wiccaksi tullaan, mistä saisi aiheesta lisää tietoa ja onnistuuko uskonnon vaihtaminen, jos olet alaikäinen. Tuolla foorumilla on muutama ihminen, jotka antavat järkeviä ja asiallisia vastauksia kysyjille, mutta suurin osa on niinsanottua perseilyä ja vielä suurempi osa lainauksia raamatusta.
Tuosta sain idean, että voisin kirjoittaa siitä ”miten wiccaksi tullaan”, mistä löytää lisää tietoa aiheesta ja onko se uskonnon vaihtaminen mahdollista, jos olet alaikäinen. Ehkäpä joku, joka haluaa juurikin noihin kysymyksiin vastauksen, eksyy joskus lukemaan blogiani ja löytää vastauksen kysymyksiinsä.

Ehkä yleisimmin esitetty kysymys wicca-aiheisilla sivuilla on ”mistä saisi lisää tietoa aiheesta” ja ”miten wiccaksi tullaan”.
Niille, jotka ovat kiinnostuneita aiheesta ja haluavat oppia lisää, suosittelen lukemaan ainakin opukset, jotka on suomeksi painettu (Titus Hjelm: Mitä wicca on, Scott Cunningham: Opas wiccan harjoittajalle, Kate West: Wiccan käsikirja) ja jos Englanti taipuu, niin silloin kirjallisuutta on lähes rajattomasti. Internettikin on pullollaan tietoa aiheesta. Toki lukemaansa kannattaa suhtautua aina tietyllä kritiikillä, sillä kirjoitukset ovat kirjoittajan omia näkemyksiä ja mielipiteitä, eikä välttämättä vastaa kaikkien wiccojen näkemyksiä.
Kirjoja etsiskellessä kannattaa katsastaa paikallinen kirjasto läpi, vaikka kirjastoissa tarjonta on melko suppeeaa useimmiten. Unio Mysticasta ja Adlibriksestä saa tilattua wicca-aiheisia kirjoja ja olenpa joskus myös Suomalaisesta kirjakaupasta tilannut muutaman opuksen.
Kannattaa myös keskustella muiden wiccojen kanssa esimerkiksi foorumeilla. (En tosin suosittele tuota Suomi24:sta, sillä sieltä harvemmin saa asiallista vastausta) Varjojen Kirja -sivusto on mielestäni yksi pahraimmista sivuista, jos haluat tietoa luonnonuskonnoista suomeksi ja haluat olla yhteydessä muihin pakanoihin.

Kysymykseen ”miten tulla wiccaksi” on hieman hankalampi vastata sillä ei ole olemassa vain yhtä tapaa miten ”tulla wiccaksi”. Toiset opiskelevat vuosia ja hakevat tietoa aiheesta, ja kun ovat varmoja, että tietävät aiheesta kaiken tarpeelliset, alkavat he harjoittaa uskontoa. Toiset ovat koko ikänsä kokolailla uskoneet samoin kuin wiccassa ja wiccan löydettyään, ovat saaneet uskonnolleen myös nimen. Monet opiskelevat koko ajan lisää uskonnon harjoittamisen ohella, minä mukaanlukien, sillä koskaan et voi tietää asioista tarpeeksi ja aina voi oppia uutta. Wiccalaisuuteen tulemisesta on niin paljon kertomuksia kuin on sen harjoittajiakin.
 Kaikessa yksinkertasuudessaan se, oletko wicca vai et, määrittelee se mihin uskot.

Entäs jos olet alaikäinen ja haluat harjoittaa wiccaa, onko se mahdollista?
Tämä on aika tapauskohtaista, ja riippuu täysin millaisessa perheessä elät. Onko vanhempasi ehkä itsekin pakanoita, tapakristittyjä vai hartaita uskovaisia...
Uskonnon harjoittaminen alaikäisenä, vanhempien luona asuessa, voi olla ongelma, koska silloin harvoin on paljoa omaa rauhaa.
Keskustele vanhemmillesi uskonnosta ja siitä mihin itse uskot ja odotat miten he reagoivat. Jotkut saattavat suhtautua asiaan hyvin ja jopa haluavat kuulla lisää, mutta jotkut saattavat reagoida täysin päinvastaisesti. Jotkut vanhemmat saattavat haluta jopa päättää sinun puolestasi, mihin sinun tulee uskoa, eikä kuuntele mitä sinulla on sanottavaa. Tälläisissä tapauksissa suosittelen pysymään ”luutakomerossa” siihen asti kun olet täysi-ikäinen tai asut omassa kodissa. Itse käytin sen ajan, kun asuin kotona, lähes kokonaan opiskelemiseen aiheesta.
Tosin monessa tapauksessa aiheesta kannattanee keskustella kunnolla vanhemmille, vasta kun olet täysi-ikäinen, asut omillasi ja tiedät aiheesta jo ”tarpeeksi”. Tällöin he eivät ainakaan voi laittaa (ainakaan toivottavasti) kiinnostusta wiccaa kohtaan ”teinin hömpötykseksi”. Jos vanhemmat ovat hyvin hartaita uskovaisia, niin en usko että parasta ajankohtaa kertoa omasta uskonnosta heille tulee ikinä... Jotkut uskovaiset eivät "ymmärrä" muita uskontoja ja pitävät omaa uskontoaan ainoana oikeana. Sana pakana on varmasti silkkaa myrkkyä täläisten vanhempien korvissa.

Olen muutaman kerran törmännyt myös kysymykseen, että voitko olla wicca, vaikka kuulut kirkkoon. Ikäväkseni olen myös liian monta kertaa nähnyt vastauksen, jossa joku, joka sanoo olevansa wicca, sanoo että se ei missään nimessä ole mahdollista ja että et voi olla wicca ennen kuin eroat kirkosta.
Se, että kuulut kirkkoon, ei pakota sinua silti uskomaan tietyllä tavalla. Voit hyinkin kuulua kirkkoon ja harjoittaa wiccaa. 
Ei sinua ketään kivitä siitä hyvästä, että kuulut kirkkoon, mutta et usko Jeesukseen. Ihan yhtälailla voit uskoa Jeesukseen ja kristinukson jumalaan, vaikket kirkkoon kuuluisikaan. Ei kirkkoon kuulumisen tai kuulumattomuuden pitäisi määrittää sitä, kuka olet ja mihin uskot. Eli kyllä, voi olla wicca vaikka kuuluisikin kirkkoon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)