torstai 17. toukokuuta 2012

Maagiset työkalut

Kuten monessa muussakin uskonnossa, myös wiccalaisuudessa käytetään tiettyjä esineitä rituaalitarkoituksiin. Näiden esineden avulla kutsutaan Jumaluuksia, ohjataan energiaa, häivytetään negatiivisuutta jne.
Itse en juuri rituaalivälineitä käytä, koska uskon, että mieli voi olla yhtä tehokas työväline kuin mikä tahansa muu esine, ellei jopa tehokkaampi. Joskus vuosia sitten minulle oli hyvinkin tärkeetä omistaa mahdollisimman monta "vaadittavaa" rituaaliesinettä. Ehkä ns. kokemus tuo sen varmuuden, ettei tarvitse "lisäesineitä" energioiden ohjaamiseen, kehän luomiseen tms. Enkä usko että jumaluuksien kutsumiseenkaan vaaditaan hienoja esineitä.

Rituaalivälineet toki rikastuttavat rituaaleja ja toimvat tiettyjen energioiden symbolina, vaikka eivät olekaan välttämättömiä wiccan harjoittamisessa. Välineillä ei ole mitään muuta energiaa, kuin se, minkä me niille annamme.

Alla lueteltuna yleisimmin käytetyt rituaaliesineet:

Luuta
Pitäähän joka noidalla olla luuta. ;) Miten sitä muuten pääsisi liikkumaan paikasta toiseen?? Luuta on jo ties kuinka kaun liitetty noitiin ja noituuteen, mutta voi niin moni varmast pettyy, kun saavat tietää, että noidat eivät käytä luutaa lentämiseen. ;)
Luuta on pyhitetty sekä Jumalalle, että Jumalattarelle ja sitä käytetään pääosin Pyhän Tilan lakaisemisessa pahoista hengistä ja voimien ohjailemisessa oikeaan paikkaan. Luuta katsotaankin kuuluvakso veden elemnttiin sen puhdistavan vaikutuksen johdosta.
Lakaisemisessa on kyse enemmän kuin fyysisestä puhdistamisesta. Luudan harjasten ei tarvitse edes koskettaa maata. Luudalla ohajtaan siis kielteiset energiat tiettyyn suuntaan.
Wiccalaisissa häissä vihitty pari usein hyppää luudan yli, joka symboloi yhdestä elämästä siirtymistä toiseen; avioliittoon.


Sauva
Sauvan voisi sanoa olevan yksi tärkeimmistä taikakaluista. Sauvaa on käytetty noituudessa sen alkuajoista lähtien. Se on kutsumisen apuväline, joka kohotetaan korkealle ilmaan Jumalatarta ja Jumala kutsuttaessa. Joskus sauvaa käytetään myös energioiden ohjaamiseen ja maagisten symbolien piirtämiseen maahan. Jotkut yhdistävät sauvan ilman elementtiin ja se on pyhitetty Jumalille.


Athame
Athame on rituaaliveitsi, useimmiten mustakahvainen ja kaksiteräinen. Sitä käytetään hernkilökohtaisen voiman ohjaamiseen rituaaleissa. On hyvin harvinaista, miltei jopa tavatonta, käyttää athamea fyysiseen leikkaamiseen. Athamea ei käytetä jumaluuksien kutsumiseen, sillä se on käskevä ja voimaa manipuloiva työväline. Athame yhdistetään tulen elementtiin ja sen fallinen muoto liittää sen Jumalaan.


Bolline
Bolline on myöskin veitsi, usein valkokahvainen ja se on pelkkä käytännöllinen työkalu verrattuna rituaalikäyttöön tarkoitettuun athameen. Bollinea käytetään sauvojen ja pyhien yrtien leikkaamiseen, symbolien kaivertamiseen kynttilöihin, nauhojen katkaisuun tai mihin tahansa, mihin athamea ei tulisi käyttää.


Pata
Patoja on monenlaisia, mutta ehkä yleisin on kolmijalkainen valurautainen pata. (Omani on keraaminen, hyvinkin pieni kolmijalkainen pata)
Pata on Jumalattaren symboli, naisellisuuden ja hedelmällisyyden tärkein ilmentymä. Pata symboloi myös veden elementtiä, jälleensyntymää, kuolemattomuutta ja inspiraatiota.
Pata on usein rituaalin keskipiste ja jotkut täyttävät sen vedellä ja tuoreilla kukilla kevätrituaaleissa. Talvisin siinä voidaan polttaa tulta, joka edustaa Auringon (Jumalan), valon ja lämmön paluuta padasta (Jumalattaresta).


Suitsukeastia
Suitsukeastia on tulenpitävä astia, jossa poltetaan suitsukkeita. Se on yhdistetty ilman elementtiin. Se voi olla monimutkainen keinuva, metallista valmistettu tai yksinkertainen simpukankuori. (Omani on pieni "laatta" johon saa suitsuketikun pystyyn. Joskus poltan suitsuketta myös pienessä padassani) Suitsukeastiasta käy myös puoliksi hiekalla tai suolalla täytetty astia. Sisätiloissa suoritettu rituaali ei ole täydellinen ilman suitsuketta. Ulkoilmassa sen korvaa tuuli.
Suitsuke voi olla tikkujen, kartioden tai palasten muodossa, mikä tahansa suitsuke käy. Maagisissa seremonioissa henkiä pyydetään joskus ilmaantumaan näkyvässä muodossa suitsukkeen savussa. Suitsukesavun pyörteissä ja kiemuroissa voi myös nähdä Jumalattaren ja Jumalan. Jos istut hiljaa savua katsomassa ja hengität hitaasti, voit saavuttaa transsinkaltaisen tilan, joka siirtää tietoisuutesi toiselle tasolle.
Jos rituaalissa tai taiassa ei mainita mitään tiettyä suitsuketta, käytä suitsukkeiden valintaan omaa luovuuttasi ja intuitiotasi.

Malja 
Malja on yksinkertaisesti pata, jossa on ysi jalka. Se, kuten patakin, symboloi Jumalatarta ja hedelmällisyyttä ja veden elementtiä. Sitä voidaan käyttää vesiastiana tai siinä voidaan säilyttää rituaalin aikana nautittava juoma.
Malja voi olla miltei mitä tahansa ainetta: messinkiä, hopeaa, kultaa, kiveä, kristallia yms. Itse en kyllä käyttäisi esimerkiksi muovista maljaa...


Viisikanta
Viisikanta on litteä messingin, puun, kullan, hopean, vahan tai saven palanen, johon on kaiverrettu pentagrammi. Se edustaa maan elementtiä ja sopii hyvin välineeksi, jonka päälle voi asettaa amuletteja, taikakaluja ja muita esineitä pyhitettäväksi rituaaleissa.
Pentagrammeja voidaan ripustaa myös ovien ja ikkunoiden yläpuolelle suojelemaan talon asukkaita. Useimmat wiccalaiset kantavat pentagrammia myös koruna. Pentagrammin viisi sakaraa edustaa viittä elementtiä: Ilmaa, Tulta, Vettä, Maata ja Henkeä.


Varjojen Kirja (Book of Shadows)
Varjojen Kirja on wiccalaisen työkirja. Se sisältää loitsuja, rituaalikaavoja, taikoja, riimuja, magian sääntöjä ja muuta vastaavaa. Joidenkin covenien Varjojen Kirjat kulkevat yhdeltä jäseneltä toiselle, tavallisesti vihkiytymisen yhteydessä, mutta suurin osa kirjoista on nykyään käyttäjänsä itse laatimia. Ei ole olemassa yhtä aitoa Varjojen Kirjaa, vaan jokaiselle hänen oma versionsa on paras. Varjojen Krija on ehkä tärkein noidan "työväline".Kuva haettu Google kuvahaulla, muokattu itse

Kello
Kelloja soitetaan pahojen henkien karkoittamiseen ja hyvien kutsumiseen. Kello on naisellisuuden symboli ja sitä käytetään usein Jumalattaren kutsumiseen. Oven päälle ripustettuna kello suojelee kotia pahoilta hengiltä, myös tuulikello sijoitettuna esimerkiksi parvekkeelle, karkoittaa pahoja henkiä. Kello voi olla millainen tahansa.
2 kommenttia:

 1. hei millä voisin korvata noita esineitä jollen löydä/ osaa taikka ole mahdollisuutta tehdä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma sormi esimerkiksi on tehokas työväline, ja korvaa hienosti athamen ja sauvan. ;) Maljaksi kelpaa mikä tahansa astia, itse olen joskus käyttänyt jopa muovista astiaa.
   Itse en koe työvälineitä välttämättömiksi, eikä minulta niitä kovin paljoa löydykään. Mielesi on kuitenkin yhtä tehokas työväline kuin mikä tahansa muu. ;)
   Mutta jos välttämättä haluaa rituaaliesineitä keräillä, kannattaa pitää silmät auki kirpputoreilla tai esimerkiksi isovanhempien varastossa myllätessä.

   Käytät vain mielikuvitusta ja ehkä hieman hullua luovuuttakin esineitä etsiessäsi/tehdessäsi. :)

   Poista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)