torstai 26. huhtikuuta 2012

Yrteistä: laventeli

Kuten parin päivän takaisesta postauksesta tuli selville, laitoin yrttejä kasvamaan. Ajattelin näistä kasvattamistani yrteistä kertoa yksitellen niiden käytöstä noituudessa ja yleisesti. Ensimmäiseksi vuorossa on oma suosikkini laventeli.

Laventeli on enemmänkin koristekasvi, kuin ruokakasvi. Itse rakastan laventelin tuoksua, juuri tämä onkin yksi syy, miksi halusin laventelia kasvattaa. Laventelin maku on voimakas ja karvas, minkä vuoksi sitä vähemmän käytetään ruoissa.

Laventelin tiedetään rauhoittavan ja parantavan. Sen kukinnoista ja varrenpalasista voi tehdä tuoksuvan pussukan, joka tyynyn alle laitettaessa tuo rauhallisen ja levollisen unen. Tälläisen pussin voi myös asettaa pienokaisen kehdon ylle (niin ettei vauva ylety siihen tietysti), jotta yöstä tulisirauhallinen sekä lapselle että vanhemmille.
Stressin vähentämiseksi ja päänsäryn lieventämiseksi ohimoita voi kevyesti hieroa laventeliöljyllä. Öljyä voi lisätä myös kylpyveteen, kuten myös laventelin kukkia. Niillä on sekä parantava, että rentouttava vaikutus niin mielen kuin kehonkin tasolla.
Laventelin tuoksu lievittää pelkoa, ahdistusta, kielteisyyttä, mielialan vaihteluja ja hermostuneisuutta ja auttaa unohtamaan huolet. Laventelista keitettyä lientä voi jäähdytettynä käyttää ihon ja hiusten hoitoon, hyönteisten puremiin sekä mustelmien ja turvotusten hoitoon.
Laventeli on yksi käyttökelposimmista yrteistä, joka on toinen syy, miksi laventeli oli ehdottoman pakko saada pikkuiseen yrttitarhaani.

Rohtona laventeli laukaisee kipuja ja kouristuksia, alentaa verenpainetta, poistaa lihaksiston ja hermoston jännitystä. Se auttaa myös iskiaskipuihin ja migreeniin, joita itsellänikin joskus on.
Laventelia on myös käytetty poskiontelontulehduksiin, hengitysteidentulehduksiin, yskään ja virtsarakon tulehduksiin sen antiseptisen, bakteereita tuhoavan ja tulehduksia parantavan vaikutuksen takia.
Ulkoisesti eteerinen öljy on hyvä rohto pieniin palovammoihin, auringonpolttamiin, haavoihin ja hyönteisten pistoihin.Kuva haettu Google kuvahaulla


1 kommentti:

  1. Mulla on melkein kaikki suitsukkeet laventelin tuoksusia :D

    VastaaPoista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)