maanantai 16. huhtikuuta 2012

Yön Talo -kirjasarja ja wiccalaisuus

Reilu vuosi sitten törmäsin sattumalta nettikirjakaupassa Yön Talo kirjasarjaan. Tilasin mielenkiinnosta kaksi ensimmäistä osaa (jotka tuolloin olivat ainoat suomennetut osat), koska olen aina rakastanut vampyyritarinoita.


Yön Talo 2. osa: Petetty

Vaikka kuvittelin kirjan olevan niinsanottua teinidraamailua, päätin silti lukea kirjat. En ollut kerinnyt lukea kovin pitkälle, kun huomasin paljon yhteyksiä wiccalaisuuteen. Yön Talo sarjassa vampyyrit palvovat Jumalatar Nyksiä, viettävät Esbateja, täydenkuun juhlia sekä juhlivat samoja sapatteja kuin wiccalaisuudessa. Vampyyrien rituaalikuviot ovat lähestulkoon kokonaan samanlaisia kuin wiccalaiset rituaalit ja kirjailija on itsekin sanonut että kirjan vampyyrien uskonto on vahvasti wiccaan/pakanuuteen perustuva. Tällä vampyyrien uskonnolla on kirjasarjassa todella tärkeä rooli.


Yön Talo sarjaa on suomennettu nyt viisi osaa ( Merkitty, Petetty, Valittu, Piinattu, Vainottu) ja kuudes osa ilmestyy elokuussa. Kaikkiaan kirjoja on yhdeksän. (Jostain luin, että olisi tekeillä myös elokuva, jonka ois tarkotus tulla joskus vuonna 2013)
Kirjan vampyyrit eivät ole "perinteisiä vampyyrejä" joihin on totuttu (ja ei, eivät myöskään auringossa kimaltelevia). Vampyyritulokkaat muuttuvat vampyyritulokkaiksi, kun Etsijä on merkinnyt heidät. Tämän jälkeen heidän otsaansa ilmestyy safiirinsininen puolikuu tatuointi, joka on Jumalattaren symboli. Kun vampyyrikokelas muuttuu vampyyriksi puolikuu täyttyy ja kuvio laajenee. Kirjan päähahmo, Zoey, on Jumalatar Nyksin merkitsemä ja valittu ja hänen puolikuutatuointinsa kuvio täyttyi jo ennen kuin hän saapui Yön taloon (joka siis on vampyyrien sisöppilaitos. How cool is that;) Ensimmäisessä osassa hänen tatuointinsa jopa laajenee, joka on ennenkuulumatonta vampyyritulokkaille.
Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille vampyyritarinoista, vaikkakin hieman normaalista poikkeavista, pitäville.

Omasta mielestäni on hyvä, että on tälläisiä kirjoja, jotka antavat myönteisen kuvan pakanauskonnoille. Onhan tässä kirjassa toki liioteltu asioita, mutta uskon (ja toivon) ihmisten tajuavan tämän.
Muutama vuosi sitten Stabenfeldt -kustantamo päätti olla julkaisematta Sweeps -kirjasarjaa tämän wicca-aiheisen sisällön vuoksi. Käsitykseni mukaan kirja oli jo ehtinyt painoon, kun kristillisdemokraatti (nimeä en muista) teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen sarjasta. Kysymyksessä tämä henkilö sanoo, että kirjasarjaa ei tulisi lainkaan julkaista Suomessa. Avainkysymykseksi muodostui wicca-uskonto...
Kun luin kyseisestä jutusta tunsin suurta inhoa. Miksi kirjasarjan julkaisemisesta nousi tälläinen haloo! Vuosittain julkaistaan kirjoja missä on oikeasti rankkoja aiheita, mutta teinitytöille suunnattu kirjasarja, jossa nyt sattui keskeisenä aiheena olemaan wiccalaisuus, kielletään julkaisemasta. Tuntuu että uskonrauha Suomessa koskee vain muutamia uskontoja...

8 kommenttia:

 1. Mä en kyllä tiiä aionko lukea näitä, mun mielestä on ihan turha liittää luontouskontoja ja vampyyreja keskenään, ne kun on ihan eri asia. Taisiis yleisesti ottaen kyllähän vampyyri nyt voi uskoa mihin tykkää, mutta toi kuulostaa jo melkein joltain lahkolta mihin pyritään ja tehään seremonioita.. minkä hemmetin takia vampyyrit sellasia tekisi? Tai miksi ne on tollasia, mutta ei sitten mainita wiccalaisuutta? Argh, mä en tajua näitä nykyajan kirjoja! Tungetaan liian täyteen vaan kaikkea, se on mun mielestä jokotai! Anteeksi avautumiseni, mutta mä luen kirjoja ja arvostan kyllä oma peräsyyttä mutta camoon nykyaika..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän pointtisi vallan hyvin, mut en täysin oo samoilla linjoilla kanssasi. :) Tässä kirjasarjassa nää vampyyrit eroo muutenkin melkosesti niinsanotuista valtavirran vampyyreista. Mielestäni näiden vampyyrien uskonto sopii näille olennoille hienosti.

   Poista
 2. oi miten ihana blogi! :)

  ♥: www.littledragonfliess.blogspot.com

  VastaaPoista
 3. Ois kiva lukea totuudenmukaisia kirjoja luonnonuskosta, ei sellaisia missä asiat menee vikaa (kuten elokuva Craft) tai jotain ihme fantasiaa (Harry Potter), johon tyydymme koska emme muutakaan saa ja muulla tavoin kuule omistamme. Olisi mukavaa nähdä noituus positiivisessa valossa, ikäänkuin luonnollisena lisänä roolihenkilön toimiin. Paolo Coelhon kirjat on aika mielenkiintoisia siksi, että ne on tosi suosittuja ja naiset tilailee niitä kirjakerhoistaan. Silti, niissä puhutaan paljon magiasta ja kirjailijan omasta polusta myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensinnäkin The craft ei liittynyt mielestäni milläänlailla luonnonuskontoon, vaan oli pelkkää fiktiota noituudesta eikä puolestaan Harry Potteritkaan liity vaan on vain viihdyttävää fantasiaa. Mielestäni Harry Potterissa noituus on positiivisessa valossa ja monessa muussakin kirjassa, jossa päähenkilö on "noita"... Mielestäni kirjojen ja elokuvien on tarkoitus olla viihdyttäviä ja totuus on että valtaosa väestöstä kokee tälläsen superöveriks lyödyn fantasian viihdyttävänä (kuten esim Harry Potterit). Kuulun itsekin tähän valtaväestöön. Miksi kirjat ja elokuvat, jotka on tarkoitettu viihteeksi, pitäisi ottaa niin kovin vakavasti?
   Jos etsimällä etsii, niin varmasti löytää sellaisen kirjan, joka on totuudenmukainen esim luonnonuskonnoista, mutta silloin täytyy tietää mistä etsiä.

   Poista
 4. Olen lukenu jokasen kirjan paitsi vitosta. Meidän kirjasto on sen verran huono ettei sitä sieltä löydy, mut ei myös läheisistä kirjakaupoistakaan. Ja olen samaa mieltä Harry Potterilla ei ole mitään tekemistä wiccalaisuudella tai muulla. Se on fantasiaa, erittäin hyvin kirjoitettu vieläpä, missä kuten itse sanoit, noituus on saatettu hyvään valoon!

  VastaaPoista
 5. Itselläni on lukuvuorossa kymmenes kirja. Englanniksi olen lukenut kaikki nelosesta eteenpäin, koska näiden suomennokset ilmestyy aina niin jälkijunassa. Ja paljon parempihan tämä on alkuperäisellä kielellään, en tykkää suomenkielen kökkömäisyydestä. "Pimeyden tyttäret"... :´D

  VastaaPoista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)