maanantai 16. huhtikuuta 2012

Elementit

Wiccassa ja muissakin luonnonuskonnoissa tärkeänä osana ovat elementit Ilma, Tuli, Vesi, Maa sekä viides elementti Henki/Energia. Joakinen elementti edustaa tiettyä ilmansuuntaa:
Ilma- Itä
Tuli - Etelä
Vesi - Länsi
Maa - Pohjoinen
Energia ei erikseen hallitse yhtä tiettyä ilmansuuntaa, vaan on osana kaikkea. 
Pentagrammin, joka on wiccoille yhtä tärkeä symboli kuin esimerkiksi risti on kristityille, jokainen sakara edustaa myöskin tiettyä elemnttiä: Ylin sakara kuvastaa Energiaa/Henkeä, keskellä oikealla oleva Vettä, alhalla oikealla Tulta, alhaalla vasemmalla Maata ja keskellä vasemmalla Ilmaa.

Kuva haettu Google kuvahaulla

Maa on meidän äitimme. Se on kuin pelto: hedelmällinen ja hoivaava, mullankostea ja hiekankuiva. Maa on fyysisen ilmentymisensä kannalta elementeistä kaikkein tihein - ajatteleppa vaikka kiven tiheyttä. Maa on kaiken alku ja lähde. Maa kasvattaa pinnallaan ruokamme ja elämme Maan päällä. Maahan meidät myös haudataan kuolemamme jälkeen. Maan elementti hallitsee kasvua, vaurautta, luontoa, hyvinvointia, viisautta ja runsautta. Maa elementille pyhitettyjä paikkoja ja sen ilmenemismuotoja on muunmuassa luolat, kivikot, kanjonit, rotkot, metsät, lehdot, laaksot ja pellot, puitsot ja puutarhat, keittiöt, kellarit jne. Vuodenajoista Maa hallitsee talvea. Maa elementtiin yhdistetty väri on vihreä. Maan hallitsemat magian alueet ovat kasvien hoitaminen, kuvamagiat, magneettimagia, solmut ja sitominen jne.

Ilma on läsnä kaikkialla ympärillämme, emme pysyisi hengissä ilman Ilmaa. Ilma merkitsee liikkeen voimaa, älyllisyyttä ja raikkautta. Ilma liittyy mys henkisiin kykyihin, älyn voimaan. Vuodenajoista Ilma hallitsee kevättä ja yleisin Ilmaan yhdistetty väri on keltainen. Ilmalle pyhitettyjä paikkoja on muunmuassa vuorten huiput, tuuliset tasangot, pilvinen taivas, kukkulat ja monet muut paikat joissa tuuli voi vapaasti puhaltaa. Magiassa Ilma hallitsee ennustamista, visualisointia ja tuulimagiaa

Tuli on sekä luoja että tuhoaja. Se lämmittää ja valaisee kotimme, valmistaa ruokamme ja toimii intohimojemme polttoaineena. Tuli on armoton, mutta myös uutta synnyttävä. Vapaana riehuva metsäpalo tuhoaa aluskasvillisuuden ja antaa uinuville siemenille tilaisuuden synnyttää uutta elämää. Tuli hallitsee kuumuutta, tahtoa, puhdistautumista, inspiraatiota, intohimoa ja halua. Yleisimmin tuleen yhdistetty väri on punainen. Tulen elementille pyhitettyjä paikkoja on muunmuassa vulkaaniset alueet, autiomaat, erämaat jne. Tuli hallitsee vuodenajoista kesää. Magiassa tuli hallitsee muunmuassa kynttilämagiaa.

Vesi on puhdistava, parantava, henkinen ja rakastava elementti. Se virkistää meitä henkisesti, kannattalee meitä uidessamme ja antaa meille elämän silloin, kuin kärsimme nestevajauksesta. Elementin energia on korvaamatonta hyvinvointimme ja koko elämämme kannalta. Vuodenajoista vesi hallitsee syksyä ja siihen yleisemmin yhdistety väri on sininen. Vedelle pyhitettyjä paikkoja on muunmuassa meret, joet, suot, järvet, sateiset alueet, lähteet, virrat, uimapaikat jne. Magian alueella veden elemntti hallitsee muunmuassa peili- ja magneettimagiaa, meri- , jää- ja lumimagiaa.


Henki/Enegria, joka tunnetaan myös nimellä Akasha on muuttumaton ja pysyvä, josta elementit kumpuavat. Se on elävä voima joka yhdistää niin ihmiset kuin eläimetkin ja kasvit. Akashan voi aistia kaikkialla, se on läsnä ympärillämme ja meissä itsessämme. Herkimmät ihmiset saattavat nähdä Energian aurana kaiken elävän ympärillä. Akashalla ei ole fyysistä olomuotoa, toisin kuin neljällä muulla elementillä. Akasha on energian alkulähde, joka luo elementit ja antaa niille voimaa. Akashaan yleisimmin yhdistetty väri on purppura ja se hallitsee uskonnollista magiaa.


Wiccan rituaaleissa Kehää luodessa paikalle kutsutaan myös elementit. Rituaaleissa usein suola kuvastaa Maata, suitsuke Ilmaa, kynttilä Tulta ja vesimalja Vettä. 
Elementtien kutsumiseen voi käyttää esimerkiski loitsua/rukousta, jonka on kirjoittanut Scott Cunningham:
Ilma, Tuli, Vesi sekä Maa
elementit tähtien takaa,
kutsun Teitä, kuulkaa mua!

Ympyrä nyt valmis on, 
turva kirouksen, tuhon,
kutsun Teita, kuulkaa mua!

Meret, maat on kotini,
sauva, malja tukeni,
kutsun Teitä, kulkaa mua!

Luolat, vuoret sijanain,
viisikannan, veitsen sain,
kutsun Teitä, kuulkaa mua!
Tahdon: tulkaa luokseni!


Kuva haettu Google kuvahaullaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)